Ta skott av citronträd

I maj när det blev högsommar ställde jag ut vårt citronträd och nu när det stått yta i gassande sol hela sommaren hade det växt så att det knakade och en gren var nästan på väg att brytas för att den var så lång. Istället för att klippa av den och kasta den bestämde jag mig för att försöka ta sticklingar. Sagt och gjort, efter lite researchade så hittade jag hur jag skulle gå tillväga. Det är några moment och jag vet inte om jag lyckas men genom att följa dessa steg så var det enkelt.

P8110087

Jag började med att knipsa av grenen OVANFÖR ett bladpar (annars kan det bli röta som går in i trädet) och av denna gjorde jag sedan flera skott.

Längst ner på ett skott klipper man det under ett bladfäste och i toppen klipper man precis över ett bladfäste.

P8110088

Skala sedan av alla blad utom de översta. Klipp av bladen så att de bara är kvar till hälften så att inte växten behöver lägga kraft på att försörja onödigt många blad.

P8110090

Skrapa sedan av det yttersta på stjälken längst ner med en liten skalkniv.

P8110092

Sätt sedan stjälkarna i vatten ett par dygn.

Sätt stjälkarna en och en i rena krukor med sand eller sandblandad jord. Jag använde bara sand eftersom det var det jag hade hemma men båda varianterna ska fungera. Trä en plastpåse över och täta till med ett gummiband runt. Ställ på en bricka eller fat så att det går att vattna dem underifrån. Låt stå på ett element ex. med undervärme och så att det får så mycket ljus som möjligt från fönstret.

Ta absolut inte av plastpåsen, det kan äventyra om det ska lyckas eller inte. Det tar MINST sex veckor innan sticklingarna fått rötter och först när man ser underifrån på krukan att de fått rötter kan man ta av plastpåsen.

Sedan kan man ta av plastpåsen och ev. plantera över i en större kruka om det behövs.P9050054

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..