Elles mellisfavoriter som ettåring

Ibland kan jag verkligen få fantasi-stillestånd vad gäller maten till Elle. Hon äter ju så många mål på en dag ;) De gånger hon äter samtidigt som vi är det inga problem men utöver det så är det lite klurigare. Så jag tänkte berätta lite vad vi äter till mellis, eller ja det funkar ju lika bra till lunch eller vad som helst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frukost är det alltid gröt som gäller och till lunch och middag äter hon samma som vi vilket kan vara tex. grillat, paj, vitkålscarbonara med kyckling, bacon eller vegetarisk, bönpasta med morotssås, wok, omelett eller vegetariska biffar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bananpannkakor med jordgubbar från trädgården är så gott att det blir ilskna miner när maten inte levereras omgående (läs: samma stund som hon ser jordgubbarna).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korv undviker vi i möjligaste mån pga alla tillsatser men när vi hade några rackare som behövde gå åt snarast så fick hon hjälpa oss att mumsa upp dem. Stack ett gäng bönpastestrån igenom så blev det små roliga filurer att tugga på. Mamman tyckte nog det var roligare än barnet dock.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matiga muffins som även går att göra som smörgåsar fulla med nyttigheter är perfekta att ha med eller ha i frysen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fet, naturell yoghurt med granola (se recept nedan), kokoschips och jordgubbar är en favorit. Hon måste brås på sin mamma.

Granola

400 g linfrön

200 g solroskärnor

2 dl fibrex

Rosta mitt i ugnen på 200 grader, ca 30 minuter.

Blanda sedan i vad du har hemma. Jag tog torkade äpplen och torkade vinbär samt torkade och mixade sojabönor. Nästa gång ska jag testa att ha i äkta kanel, lite vaniljpulver eller kardemumma tror jag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ugnspannkaka är fint att göra en stor långpanna och frysa in i bitar.

Ugnspannkaka

3 st Ägg
2 1/2 dl mjölk
1 deciliter pofiber
1/2 deciliter majsmjöl
1/2 tsk fiberhusk

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienserna och vispa samman med ägg och mjölk.
Smörj ugnsformen (ca 28×20 cm) rikligt med smör och häll sedan i smeten. Grädda ugnspannkakan i cirka 20 minuter och låt den gärna ”stå till sig” i cirka 5-10 minuter innan den serveras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brödlimpa

12 stora ägg
50g smält smör
1,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 msk bakpulver

Vispa äggen poröst och häll i det smälta smöret.

Blanda de torra ingredienserna och blanda. Häll i en smord form.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 45 minuter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smoothies är en favorit men svårt att äta själv. Men jag brukar göra den lite tjockare så att den går att äta med sked.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pizza

2 ägg
2 msk olivolja
100 g turkisk yoghurt
120 g riven ost (jag använde herrgård)
1 dl pofiber

Vispa äggen pösiga och vispa i resten av ingredienserna som får svälla några minuter. Bred smeten på ett bakplåtspapper med en kall slickepott.

Förgrädda i ugn i ca 10-12 min i 200 g.

Bre på tomatsås och pålägg och grädda en liten stund till så att den blir gyllene. Här hade vi broccoli i små bitar, brieost och champinjoner på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Melonpizza (varför heter det egentligen så, låter ju inte alls gott?) är en annan favorit om man vill lyxa till det med frukt. Elle älskar allt med frukt, sött och gott är det förstås, och kan lätt sluka en sådan här själv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..