En regnkappa i vaxduk

27 juni, 2017 Skriv en kommentar
Pyssel

Jag har sytt en regnkappa till Elle av en gammal vaxduk som jag hittade i ett skåp och tänkte visa lite hur jag gjort när jag sytt rengkläder i vaxduk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag har även påbörjat två andra set som väntar på lite attiraljer som spännen och resårband som jag beställt. Vi har inte provat dem ännu då de är för stora än men för att det inte ska bli för tätt och instängt har jag gjort lufthål med en öljett runt på undersidan av ärmen. Och att de håller tätt mot vatten har jag testat i badkaret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Själva mönstret ritade jag bara av en regnjacka i rätt storlek och förlängde med 15 centimeter. Fördelen med vaxduk är också att det inte fransar sig på samma sätt som annat tyg och när denna spetsduken hade så fin kant så använde jag den istället för att fålla kanterna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denna duken var hålmönstrad så jag klippte ut likadana bitar i tunt, vitt duschdraperi och sydde fast inuti.

Framtill sydde jag fast ett par breda sidenband så att det går att knyta ihop kappan. Det finns också en dragkedja som håller tätt men detta är mer för det dekorativa så att säga.

Några tips när man syr i vaxduk:

  • Sy med lite längre stygn för att få en mer hållbar söm som inte gör sönder tyget.
  • Nåla inte så att det blir hål i tyget, tejpa istället eller håll helt enkelt med händerna.
  • Tejpa insidan av sömmen med vävtejp eller speciell tejp avsedd för regnklädessömnad så att det inte läcker igenom vatten där.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA