Smörgåstårtor och cheesecake i glas

Har glömt att visa er smörgåstårtorna och desserten som jag gjorde till nyårsaftonen. Det blev små smörgåstårtor i portionsstorlekar och cheesecake i glas.

Har skrivit ner receptet, har inga exakta mått på allt. Räkröran brukar vi göra extra av när vi gör smörgåstårtor, gott att lägga på rostat bröd också.

Ljust bröd

smör

räkost

leverpastej

Stansade ut rundlar av det ljusa brödet, bredde på smör. Till fyllningarna använde jag lite av det som vi hade hemma i kylen. Räkost i ett lager, leverpastej i nästa.

Det översta lagret var denna räkröra:

6 kokta ägg

1 äpple

1 rödlök

2 dl creme fraiche

2 dl majonnäs

500 g räkor med skal

dill

citronpeppar

Hacka äggen, rödlöken och äpplet. Blanda samman med creme fraiche och majonnäs. Tillsätt de skalade räkorna och den hackade dillen. Krydda med citronpeppar.

Vi brukar bara blanda ihop röran utan att tänka på hur mycket det är av varje ingrediens… har försökt skriva ner receptet ändå. Den ska vara krämig. Smaka av och tillsätt mer av någon ingrediens om det behövs.

 

Till fyllningen runt smörgåstårtorna:

2 dl vispad grädde

2 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

 

Garnera med t.ex:

räkor

skinka

salami

kokta ägg

vindruvor

ost

tomater

gurka

sallad

citron 

dill

Rör ihop fyllningen till garneringen, bred detta runtom smörgåstårtorna. Det ska vara mycket på så att de blir saftiga. Låt stå i kylen över natten.

Garnera samma dag som de ska serveras, detta är det roliga.

 

Smörgåstårta är verkligen gott och kan varieras otroligt mycket. Bara att tillsätta det som man tycker om, det brukar bli  bra.

Till efterrätt blev det detta. En snabb och enkel dessert.

Cheesecake i glas 

6 port

 

10 Digestivekex

50 g smält smör

2 dl grädde

100 g färskost

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

50 smält vit choklad

200 g frusna jordgubbar

2 gelatinblad

Jordgubbar och grädde till garnering

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Vispa grädden. Blanda färskost med florsocker, vaniljsocker och den smälta chokladen, vänd ner detta i grädden. Mosa jordgubbarna, tillsätt dessa i röran. Krama ur gelatinbladen och smält dessa försiktigt i en kastrull, blanda med lite av jordgubbsröran. Rör sedan ner det i resten av blandningen.

Krossa kexen, blanda med smöret.

Varva kexsmulorna och jordgubbsröran i glas. Toppa med jordgubbar och lite vispad grädde. Låt stå i kylen i några timmar innan servering.

Lilla My vaktade i kylen…

Denna smörgåstårta gjorde jag i höstas. Receptet finns här.

 

Den stora smörgåstårtan här nedanför har samma innehåll som de små tårtorna. Vi gör bara mer räkröra till den. Denna har ännu ett lager där blandningen är denna:

Ägg och kaviarröra:

12-15 kokta ägg

1/2 tub kaviar (den stora tuben)

1/2 dl grädde 

Hacka de kokta äggen, blanda ner kaviaren och grädden. Bred detta på ett lager på smörgåstårtan.

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..