Stickcafe på Nordiska museèt- Sashiko och klänningar

I onsdags var jag på stickcafe på Nordiska Muséet tillsammans med mina kreatörsvänner Mia, Katarina och Merja. Det blev en helt underbar eftermiddag och kväll på detta enorma och vackra museum ute på Djurgården. Jag har inte varit här tidigare och blev helt till mig av byggnadens skönhet och alla roliga utställningar som finns där.

Vi såg bland annat mitt 50- tals utställningen där dom visade mode från 50- talet. Det vill säga ljuvliga klänningar. Jag blev helt lyrisk och inspirerad och jag har redan sytt två klänningar med inspiration från 50-talet.

Vi såg även Sapmi utställningen och det var väldigt intressant då samernas traditioner påminner mycket om mapuchefolkets traditioner i Chile.

Sedan såg vi också utställningen med en gammal lägenhet från 50-talet och det var som att kliva in i farmor kök. Jag blev så rörd att jag nästan föll en tår då jag älskar min farmor mest av allt i hela världen. Jag saknar henne nått otroligt mycket och det var nästan som att kastas bak i tiden när man klev in i den lägenheten på utställningen.

Vi kikade även en snabbis på utställningen om traditioner och tittade på porslin.

Sedan så pysslade vi också kvällens tema var hållbar garderob. Vi gick dock ej på föreläsningarna för just då fikade och pratade vi men vi gick på workshopen där man fick lära sig den japanska lagningstekniken Sashiko.

Sashiko

Sashiko är en teknik där man lagar med lappar gärna i jeans och små stygn. Sån himla cool teknik.

Man kan göra vilket mönster man vill men man tråcklar stygnen upp och ner. Den vanligastetråden är lite tunnare bomullsgarn eller lingarn. Sytråd blir lite för tunn att tråckla med.

Sedan tråcklar man fast lappen med stygnen och det är endast fantasin som sätter gränser. Vill man kan man tråckla mönster.

Sashiko finns även med i det senaste numret av 101 nya idéer. Man kan kan kolla i den eller kolla på nätet för mer inspiration.

Eftermiddagen och kvällen blev både inspirerande och mysig och jag är så glad över att både hittat mina fina kretörsvänner men även det här stickcafeet på Nordiska muséet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..