Nytt år – nya kaféer!

Här kommer en liten genomgång av nyöppnade kaféer!

Alldeles intill mitt jobb på Hornstulls strand har Café Bryggverket öppnat på nummer 13. Det är en liten trevlig historia som drivs av matkreatören Maria Paulsson. Maria sjunger sockerkakans lov och lyfter fram en sockerkaka varje vecka. Nästa vecka är det tigerkaka som gäller. Här finns utmärkt kaffe från Kersch och 2-3 enklare bakverk, men man kanske inte bör vallfärda långväga ifrån och förvänta sig ett digert utbud. I samma lokal finns hipsterkorrekt nog både ölbryggeri och barberare.

Jag har också hunnit med ett besök på H&Ms stora kafésatsning It’s Pleat på Drottninggatan 56, och jag kom dit mycket välvilligt inställd, men blev lite besviken över att alla luncher vara förpackade i lådor i en kyldisk och såg ganska vissna ut. Lokalen var fin och alla bakverk såg härliga ut. Deras leverantör är Dessert och Choklad Stockholm och hur mycket jag än gillar dem och deras bakverk börjar jag bli utless på att alla ambitiösa kaféer i Stockholm köper sina bakverk därifrån. Jag vurmar ju för små och unika kafér, men om alla har samma leverantör blir det ändå urbota tråkigt och likriktat.

Imorgon lördag öppnar något så roligt som Churro House på Tegnérgatan 18. De kallar sig Stockholms första churreria och kommer att erbjuda både klassiska churros, mini-churros som de kallar churritos och churrobites med söt fyllning. På bilden churros från ett kafé i Barcelona.

Jag är smått besatt av bakverket mumma som bakas på Grillska huset i Gamla stan, och därför gläds jag av nyheten att de har öppnat filialen Café Eugenia på Kungsträdgårdsgatan 12. Precis intill Kungsträdgården alltså, och som tidigare i regi av Stadsmissionen.

Ett par efterlängtade ställen som varit på gång en lång tid men ännu inte öppnat är Eatly på Biblioteksgatan (ryktas öppna i början av februari) och Café Pascal på Skånegatan (öppnar senast i början av mars).

Sedan hade jag för en gångs skull tänkt ägna lite mer tid åt nyöppnade kaféer i resten av landet istället för att vara så stockholmsfixerad, men nu måste jag rusa iväg och hämta på skolan och förskolan så jag får nöja mig med att snabbt nämna att det har öppnat ett ställe som heter Broder Jakobs på Klostergatan 9 i Lund, att Bagarberget snart öppnar på Hovsgatan 1 i Vadstena, att Johan och Nyström har öppnat filial på Avenyn i Göteborg och att Da matteo har öppnat på Drottninggatan 58 i Göteborg. Hej svejs och trevlig helg!

LOADING..