Chokladbollstårta

Nu ska ni få recept på jordens snabbaste och smartaste tårta, men först måste ni plåga er genom en lång anekdot.

2017-04-27_1660

Ni kanske minns att jag är besatt av blommande körsbärsträd, och i våras när vi fotade till min nya bok Chokladbollar ville jag så gärna ha med en chokladbollstårta dekorerad med körsbärsblommor i boken. Jag spanade på alla körsbärsträd i hela stan för att hålla koll på blomningen, och eftersom det var en så kall vår fick vi skjuta på plåtningen. När det väl var dags hade jag fortfarande inte hittat det perfekta körsbärsträdet att knycka några blommor från, men samma morgon drog jag mig till minnes ett körsbärsträd en bit från mitt jobb. Jag cyklade dit och smög mig fram till trädet som stod alldeles intill ett bostadshus. Det var en så solig och fin morgon och jag slogs av vilken vacker plats det var alldeles intill vattnet. Hur som helst, jag knyckte med mig några blommor, skyndade mig därifrån och så plåtade vi hela dagen. När jag kom hem berättade min man som är beroende av Hemnet att lägenheten ALLDELES INTILL KÖRSBÄRSTRÄDET VAR TILL SALU! På söndagen gick vi till visning och jag kände att baske mig, här ska vi bo. Efter flera veckor av budgivningar hit och dit var den till slut vår, och nu äntligen efter stambyte och totalrenovering så flyttar vi in IDAG!

Så, tack för att ni tog er igenom hela den utläggningen, nu ska ni få receptet som är hämtat ur min bok Chokladbollar. Bilderna är plåtade av fotograf Ulrika Pousette.

2017-04-27_1666

CHOKLADBOLLSTÅRTA
Så barnsligt roligt, gott och enkelt med chokladbollstårta! Bottnarna behöver inte gräddas eller fyllas, det är bara att blanda ihop alla ingredienser, trycka ut i en form och låta stelna i kylen. Perfekt om du vill förbereda i god tid innan ett kalas. Vill du förenkla ytterligare kan du bara rulla kanten i pärlsocker eller kokos, men nog råder jag dig att göra den underbart fluffiga, blanka chokladglasyren. Norpa gärna lite av smeten och rulla till chokladbollar att dekorera tårtan med.

12-14 bitar

Tårtbotten
11 dl havregryn
1 dl kokosflingor
3 ½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 ¾ dl kakao
knappt 2 dl starkt, avsvalnat kaffe
400 g rumsvarmt smör
Eventuellt 1-2 krm salt

Chokladglasyr
75 g mörk choklad
drygt 100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl (135 g) florsocker
2 krm salt
¾ dl kakao
½ dl starkt, avsvalnat kaffe

Chokladbollar och färska, ätliga blommor till dekor

1. Tårtbotten: Mät upp havregrynen i en stor bunke. Tillsätt kokosflingor, strösocker, vaniljsocker, kakao, kaffe, smör och eventuellt lite salt och arbeta ihop till en tjock smet.
2. Klä en rund form som mäter cirka 20 centimeter i diameter med plastfolie. Tryck ut smeten i formen och låt stelna i minst 2 timmar i kylen.
3. Chokladglasyr: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Låt svalna lite.
4. Vispa det mjuka smöret och florsockret fluffigt med elvisp. Tillsätt den smälta chokladen och vispa tills det blir jämnt. Tillsätt resten av ingredienserna och och vispa ihop till en jämn och glansig glasyr.
5. Lossa kakan ur formen och ta bort plastfolien. Bred glasyren på kakans topp och kanter. Dekorera med chokladbollar och blommor. Servera i tunna bitar. Kakan är hållbar i kylen i cirka 2 veckor.

Tips!
Vill du göra tårtan ännu mer smakrik kan du bryna smöret till smeten.

Chokladbollar omslag

  1. Älskar onödigt långa anekdoter! Och jätteroligt att din Hemnetberoende man hittade lägenheten. Men min primära feeling efter detta läsandet är: Kan man ÄTA körsbärsblommor??

    1. Ursäkta långsamt svar! Japp, man kan göra det! Men det smakar inte mycket eller särskilt gott… Lite bittert. I Japan har jag för mig att det är vanligt med syltade/salta körsbärsblommor, och jag har köpt ett bakverk med inlagda körsbärsblad i en japansk butik i Stockholm, men det var INTE i min smak. Sedan gissar jag att det är som med mycket annat (saffran tex) att det är giftigt i stora mängder.

  2. Vilken härlig tårta! En sån kanske jag får önska mig till födelsedagsfika nästa år. Och jag misstänker att Nils som brukar fira sin födelsedag samtidigt som mig inte misstycker heller! ?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..