Min bästa sockerkaka

Kanske har ni ännu lite semester kvar, och även om jag själv knappt har hunnit baka överhuvudtaget i sommar, så känns det som att det nästan är obligatoriskt att baka sockerkaka eller någon slags mjuk kaka på sommaren.

img_8691

Nu ska ni inte baka vilken sockerkaka som helst, utan använda er av mitt ultimata recept. För ganska många år sedan gjorde jag en bok om sockerkakor, och då provbakade och provbakade jag tills jag fick fram en riktigt saftig och härlig variant. Det är ingen radikal skillnad jämfört med andra recept, men istället för 2 ägg och 3 deciliter socker som det är i de flesta recept tar jag 3 ägg och 2 deciliter socker. Råkar ni har vinbär, hallon, blåbär eller krusbär på buskarna är det säkert gott att lägga i dem också

GRUNDRECEPT SOCKERKAKA
Med det här grundreceptet på en saftig och luftig sockerkaka kan du göra nästan vad som helst. Använd fantasin och smaksätt med kardemumma, citron- eller apelsinskal, grädda i sockerkaksform, muffinsformar eller limpform, gör tårtbottnar eller dubblera receptet och grädda i långpanna.

75 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl mjölk

smör och ströbröd till formen

1. Smörj och bröa en form som rymmer minst 1,2 liter.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
4. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
5. Sikta ner mjölblandningen pö om pö tillsammans med smöret och mjölken och vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 40 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..