Midsommartårta

Jag har inte riktigt hunnit med att tänka på midsommar, men ni som har bättre framförhållning och geist inför midsommar kanske vill ha recept på en superenkel och god midsommartårta? Ja, det är klart ni vill!

jordgubbstårta1

Mandel- och jordgubbstårta
En härligt seg mandelbotten toppas med syrlig lemon curd och söta jordgubbar, och vips har du sommarens enklaste och godaste tårta! Har du inte tid eller lust att göra hemgjord lemon curd kan du använda köpt, och vill du förbereda i god tid kan du frysa in mandelbotten.

8-10 bitar

Botten
450 g mandelmassa
1 ägg

Lemon curd
1 dl nypressad citronsaft (motsvarar cirka 1-2 citroner)
50 g smör
0,75 dl strösocker
2 ägg

Dekor
1 liter (500 g) jordgubbar
Eventuellt tusenskönor och jordgubbsblad till dekor, eller andra färska, ätliga blommor

1. Botten: Smörj en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter.
2. Riv mandelmassan grovt och arbeta in ägget. Du kan även köra ihop smeten i en matberedare. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter eller tills kakan blivit gyllenbrun. Låt svalna.
3. Lemon curd: Pressa citronerna och mät upp saften.
4. Häll saften i en kastrull tillsammans med smöret skuret i mindre bitar och hälften av sockret. Hetta upp blandningen och vispa under tiden sönder äggen tillsammans med resten av sockret.
5. När citronblandningen har kokat upp vispar du ner äggsmeten i den. Vispa noggrant tills curden börjar tjockna. Låt curden sjuda på låg värme i någon minut, dra sedan kastrullen av värmen och sila krämen genom en ganska finmaskig sil för att få den riktigt slät. Låt svalna och tjockna i kylen.
6. Lägg tårtbotten på ett fat och bred över lemon curden. Halvera jordgubbarna och lägg dem på tårtan i ett fint mönster. Servera direkt.

jordgubbstårta2

Foto: Anna Huerta. Missa inte hennes fina blogg Under The Almond Tree. Lite sparsamt uppdaterad på sistone, men mycket fint om man går tillbaka. Anna bor tidvis på den italienska ön Pantelleria, och därifrån delar hon med sig av fantastiska bilder och recept.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..