Chokladbollar!

Nu är det äntligen officiellt – jag kommer med en bok om chokladbollar till hösten! Chokladbollar kan vara det absolut bästa ämnet för en bok, det är superlätt att baka, supergott att äta och väldigt folkkärt. Enkelt att variera också när det gäller smaksättningar och raw-bollar.

 

Chokladbollar omslag

Nu behöver jag bara lite hjälp av er! Vad har ni för preferenser när det gäller chokladbollar? Hur gör ni när ni arbetar ihop smeten, använder ni händerna, matberedare, elvisp eller en slev? Vad är godast att rulla bollarna i överlag, och vad är godast om ni väljer mellan klassikerna pärlsocker eller kokosflingor? Vad är godast att smaksätta bollarna med? Hur stora ska bollarna vara, och vill ni äta dem kylskåpskalla eller rumstempererade?

2017-03-23_1452

 

Fotograf Ulrika Pousette står för idén till boken och alla foton. Boken kommer att innehålla 35 recept, och jag har bara en handfull kvar att göra. Den kommer ut i början av oktober på Bonnier Fakta.

 1. Så himla roligt att du kommer ut med en chokladbolls-bok!! Jag använder alltid händerna när jag gör min chokladbollssmet, i alla fall om jag gör de klassiska chokladbollarna, för jag tycker det är lättare att få smöret finfördelat (och så gillar jag att kladda lite..). Om jag däremot gör raw food bollar så brukar jag arbeta ihop smeten i en matberedare. Personligen tycker jag helt klart att kokosflingor är godast, det blir lite för sött med pärlsocker. Annars är det också gott att rulla dem i rostade och finhackade hasselnötter. Jag tycker det är gott att blanda i nutella i smeten. Jag tycker om när bollarna är så små att man kan äta den i ett nafs, alternativt två tuggor. Vad gäller kyla så tycker jag att de smakar bäst om de tas fram en liten stund innan servering. Ser fram emot att läsa din nya bok!!

 2. Men åh vilken rolig bokidé! Chokladbollar är lite av folkhemmets hjärta, tillsammans med kanelbullarna. ALLA har gjort chokladbollar!
  För lite vuxenversion kan man smaksätta med likör, efter smak och tycke, och matcha rullningen med likörsmaken. Hackad rostad mandel och amaretto till exempel. Rostad kokos i eller utanpå är också extra gott.
  Jag gillar små bollar, så kan man ta flera om man är på det humöret. Om de ska vara kalla eller rumstempererade beror lite på hur kladdiga de är, men generellt går ju en chokladboll att äta nästan direkt från frysen om den innehåller mycket smör, så jag tror att direkt från kylskåpet är att föredra.
  Och så går det faktiskt att dra ner rätt mycket på sockret som vuxen. Speciellt om man smaksätter med likör eller kanske finrivet apelsinskal eller nåt annat som matchar beskan i kakaon. När jag gör rawbollar tar jag ofta färre dadlar än receptet säger, för jag tycker det blir för sött annars.

 3. Men jaaaaa! Vilken underbar bok! Jag ställer mig i kö.

  Älskar klassiska chokladbollar. Helst rullade i kokos och rejält med kaffe o kakao i. Helst sådär nästan-rumsvarma då smakar de mer.

  Sen även havrebollar som smakar de som man köper i affären.

  Smak med saffran vore kul, älskar saffran, men, kombon saffran choklad et jag inte om den funkar men man kanske kan strunta i chokladen.

  Jag använder helst elvisp eller kitchenaiden så blir man inte så geggig.

  Kram!

 4. Åh! Egentligen behövs ingen mer kommentar, men här kommer några tankar. Matberedare är ett måste tycker jag för att underlätta arbetet och minska kladdigheten och fettigheten.
  Dagens chokladbollar går att göra för allergiker och de som av olika anledningar inte äter t.ex. gluten. Intressant skulle vara att hitta recept utan mjölkproteinfritt smör som jag tycker inte är så trevligt att använda eftersom listan på E-tillsatser brukar vara mycket lång. Olika oljor i stället för fast fett tycker jag vore bra.
  Nya smaker, varför inte punsch för att göra chokladbollen mer vuxen eller saffran som fanns i en annan kommentar.
  Strösslet, där är jag mycket konservativ och vill ha kokosströssel. Pärlsocker eller sockerströssel tycker jag blir alldeles för sött, men det är ju min smak. Bokomslaget visar ju några ”strössel” som inte är så sockerstinna och där verkar du ju redan ha tänkt till. Pumpakärnor hade jag nog inte tänkt på som chokladbollsströssel. Bra att du visar olika alternativ.
  Jag ser fram emot boken.

 5. Smeten blandar jag alltid i en plastpåse. Enkelt för små och stora att knåda samman alla ingredienser utan överdrivet mycket kladd. (Kladdet får man ju ändå när smeten ska rullas till bollar.) Jag gillar när det är kaffe och kardemumma i och kokosflingor runtom, men inte barnen – då blir det strösocker.
  Sen ska de ätas kalla såklart. Vi stoppar in överblivna (om det blir några såna) i frysen så kan mamman stå och smygäta medan hon rasslar med en påse frysta ärtor så det inte hörs! 😉

 6. Jag använder helst händerna så havregrynen inte går sönder för mycket. Kokos är godast att rulla i. Gillar brynt smör i smeten eller kardemumma. Tycker om när dom är små och kalla men inte för kalla och det är obligatoriskt att äta upp en medan man rullar. Minst.

 7. Jag blandar med händerna och gillar kaffe i och kokos utanpå. När jag var liten hade vi ett receptblad från när mamma gick i skolan nån gång på sent 60-tal. Det hade steg för steg-bilder och jag använder fortfarande det grundrecept.

   1. Det blir liksom fylligt och får lite av jordnötssmörsmetigheten, men utan att man direkt kan avgöra vad det är som orsakar det.

 8. Jag brukar använda receptet på havregrynspaketet men tredubbla mängden kaffe och kakao. De kan bli lite lösa då men det löser sig när man haft dom i kylen. Alltid kokos på. Jag brukar experimentera lite med ”nyttigare” varianter med dadlar och kokosolja istället för smör och socker, då kör jag smeten i mixer. Kanske lite mandelsmör i också. Har även prövat med havrekärnor (risentas) istället för havregryn men det blev lite mycket att tugga.

 9. Havrebollar glömde jag nämna. Jag och min äldste son försöker hitta det ultimata receptet på havrebollar, vi har prövat lite olika recept men inte hittat riktigt den där krämiga liksom gräddigheten som köpebollar har, de där mjuka lite oformliga bollarna som man kan köpa på marknader. Funderar på om man ska ha lite vispad grädde i eller bara vispa smöret ordentligt.

 10. Hej! Sist på bollen (kanske boken redan är klar nu..?) meeen: ”riktiga” smöriga chokladbollar, alla dagar i veckan. Inget dadlande och raw foodande i mitt kök… (nötallergi är en av anledningarna till aversionen, men orkar inte med den här ”allt ska vara nyttigt”-trenden. Rör inte mina bakverk…)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..