Opålitliga mått

17 mars, 2017 13 kommentarer
Bakning

Jag måste lufta en sak för att höra om ni har några tankar kring det hela. Jag har en krypande känsla av att klassiska mått inte stämmer. Allstå hederliga, rejäla rostfria liter- och decilitermått.

002

När jag bakar väger jag alltid mjöl, smör, choklad och så vidare för att mina recept som publiceras ska vara så korrekta som möjligt. Vätska brukar jag mäta, och i recepten skriver jag både vikt och mått på till exempel mjöl för att läsarna ska kunna välja om de själva vill mäta eller väga. På sistone har jag haft lite problem med mina vågar. De verkar helt enkelt ha blivit gamla. När jag provvägde 2 deciliter vatten som ska väga 200 gram vägde det 140 gram på den ena vågen och 160 gram på den andra. Så jag gick helt enkelt och köpte nya vågar. Men när jag återigen provvägde 2 deciliter vatten vägde det bara 187 gram på de båda nya vågarna. Jag som hade en stor tillit till rostfria decilitermått tänkte att det var vågarna som var av dålig kvalitet, men eftersom båda kom fram till exakt samma vikt, börjar jag misstänka att det istället är måtten som inte stämmer. Dessutom har jag diskuterat det med ett proffs i vågbranschen och en kompis som har slängt ut sina mått eftersom de var så inkorrekta.

IMG_1714

När man googlar problemet dyker det bara upp trådar på Familjeliv där föräldrar är oroliga att graderingen på nappflaskor inte stämmer, och enligt en nappflasktillverkade finns det en standard för gradering av nappflaskor som tillåter en differens på 5 %. Mina mått verkar diffa cirka 11 % om man ska tro att vågarna är korrekta. Nu är det ju oftast inte så knussligt med mängderna, men jag blir förstås orolig att recepten jag skapar inte ska stämma. Om man nu inte räknar med att alla läsare har mått som diffar på samma sätt. Hojta till om ni har någon erfarenhet av det hela!

13 kommentarer

Jodå, nog har jag några mått i metall som inte stämmer. Både ett litermått och ett mindre. Lite förvånande att tillverkarna inte är mer noggranna, de säljer ju ändå en vara som syftar till att hjälpa en att vara exakt…

Mitt decilitermått i metall litar jag inte alls på, det använder jag bara för att ösa mjöl med. Använde det att mäta med några gånger men insåg snabbt att volymen inte stämde.

Jag har observerat samma sak! Jättestörande. Jag väger nästan alltid vätska numera också på de grejer som är lite känsligare. Andra saker spelar ju lite grann ingen roll. Jag har hittills dock endast stött på att dl-måtten innehåller för lite och aldrig för mycket.

Det var det värsta att flera av oss har upptäckt att många mått inte stämmer! Hoppas jag hinner undersöka det hela lite mer.

Hm. Men åh vad jobbigt. Och inte bara för kak-och-bakproffs-amatör-hemmabagare! Jag då, med mina noggranna portioner av fibergröt, keso, äppelmos, proteinshakes och nötmjöl mm. Dags att leta reda på vågen nu då, och kontrollera mina mått! Har minst fyra olika, samtliga billiga slit&släng-saker.

Spännande observation! Ser fram emot att läsa om fler noterat samma sak. Själv äger jag ingen så pass precis våg, men har alltid irriterat mig på en annan sak med de gamla rostfria måtten. Nämligen det översta strecket som markerar det exakta måttet. Varför inte ända till kanten? Strukna mått med exempelvis mjöl går ju bort då. Tycker det känns orimligt. Nörderi nördera 🙂

Skriv en kommentar