Mina bästa bakningstips – småkakor

I våras gjorde jag ett jobb får Icakuriren med sju recept på småkakor av samma deg. Så himla roligt! Det går ju att variera smaksättning och utseende på mördeg i evinnerlighet, och det var ett så behändigt och trivsamt jobb att göra. Nu har recepten publicerats i tidningen, och ni kan även hitta dem på Icakuriren.se.

småkakor

småkakor4

Småkakor är lätt att baka, men här ska ni ändå få mina bästa tips så att ni kan lyckas varje gång!

  • Väg gärna mjölet för att få rätt konsistens på degen. 1 deciliter vetemjöl väger 60 gram.
  • Använd gärna smör till kakorna för godast smak, men om du av etiska eller ekonomiska skäl eller på grund av allergi vill använda margarin eller laktosfritt smör istället går det självklart också bra.
  • De flesta mördegar ska blandas ihop ganska hastigt. Antingen med fingertopparna, med knivarna i en matberedare eller med vingen i en kitchen aid. Degen ska ha gått ihop ordentligt, men om den arbetas för länge kan kakorna bli lite sega istället för möra.
  • Kavlade mördegar brukar behöva vila i kylen innan de kavlas ut. Detta för att degen ska bli fastare och lättare att arbeta med, och för att kakorna inte ska flyta ut. Platta ut degen (då kallnar den fortare än om den är i en tjock klump) plasta eventuellt in den i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Den kan självklart ligga längre än så också, och om den är ordentligt hård när du tar ut den är det bara att smula sönder den och knåda den lite mjukare igen.
  • Om degen känns smulig och spricker när du försöker kavla eller forma den beror det ofta på att den har arbetats för lite. Knåda den lite till och försök igen.
  • Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och ha gärna en tunn skiva till hands för att lossa degen om den fastnar i bordet. En variant är att kavla mellan plastfolie eller direkt på bakplåtspappret med en fuktig trasa under.
  • Alla småkakor går bra att frysa in. De behåller sin goda smak i 2–3 månader och tinar snabbt. Även ogräddade degrullar går bra att frysa in i 2-3 månader eller spara i kylen i ett par dagar. I en burk i rumstemperatur håller sig kakorna goda i 2-4 veckor.
  • Provgrädda gärna några kakor om du vill veta hur stora de blir eller hur mycket de flyter ut.Småkakor2småkakor3småkakor5
LOADING..