Våffeldagen!

24 mars, 2017 1 kommentar
Okategoriserade

Det ska bli så skönt med helg, och imorgon är det inget mindre än våffeldagen! Och då är det klart att ni ska få ett våffelrecept!

våfflor

Receptet har jag i ärlighetens namn hittat i klassikern Bonniers stora kokbok och det är så bra! Frasiga, goda våfflor precis som de ska vara.

Jag har säkert nämnt tidigare att det stör mig lite hur indoktrinerade vi är när det gäller att använda våffelmix. Det är absolut inget fel på våffelmix, men det är fascinerande hur djupt rotat det är, nästan så att många knappt vet att man lätt som en plätt kan göra våfflor från grunden. Vilken dröm för Ekströms, Kungsörnen och andra våffelmixtillverkare!

VÅFFLOR

Frasiga och goda våfflor där vispad grädde vänds ner i smeten. Det går bra att halvera receptet om du inte vill ha så många våfflor.

Till 10-12 våfflor

4 dl (240 g) vetemjöl

3 dl vatten

1 krm salt

4 dl vispgrädde

cirka 25 g smör till gräddningen

  1. Vispa ihop mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Låt stå och svälla i rumstemperatur i cirka 1 timme, men du kan även förbereda längre i förväg om du vill.
  2. Vispa grädden ganska fast, men inte för hård och blanda ner den i smeten.
  3. Hetta upp våffeljärnet och smörj det med en klick smör inför de första omgångarna.
  4. Häll lite smet i våffeljärnet, stäng locket och grädda våfflan tills den fått fin färg. Servera gärna omedelbart med lättvispad grädde och sylt eller låt våfflan ligga på galler medan du gräddar resten av smeten.

Trevlig helg!