Hej svejs!

Nu har jag gått här hela förmiddagen och försökt komma på vad jag ska skriva. Sista inlägget på bloggen, och det känns liksom lite slöseri att gå all in med en lång text och recept och bilder och sådant när det ändå kommer att försvinna på söndag. Så jag nöjer mig med att önska glad påsk och säga stort tack för att ni har följt mig, om det så är några veckor eller många år. Särskilt tack till er som har kommenterat mycket, (Cecilia, Annika, Meg, Eva, Sara, Pernilla, Helena, hoppas jag inte har glömt någon) jag uppskattar det så mycket!

Nu måste jag betala lite räkningar och skicka fakturor för att sedan stämpla ut och koncentrera mig på kvällens stora tilldragelse: gå påskkärring! Jag har alltid tagit det på stort allvar, och det var lite tomt mellan att jag var 15 (!) och slutade gå påskkärring själv tills jag kunde släpa med mina egna barn som alibi när jag var 33. Nu har vi flyttat till en bostadsrättsförening med 750 lägenheter, så ni förstår ju att vi kommer att ha det svettigt. Glad påsk på er!

  1. Åh, vad tråkigt att din blogg försvinner! Jag har inte kommenterar så ofta, men jag tycker att det har varit trevligt att titta in på din blogg.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Frågelåda

 

Nu är det snart slut på det roliga, sista mars kommer den här bloggen att läggas ner på grund av bristande kundunderlag. Det kom inte som en stor förvåning, men känns ändå lite vemodigt. Det har varit roligt att kunna nå ut till er med ditt och datt och alla möjliga trevligheter som rör bakning.  Sedan kan jag förstås fortsätta att blogga på min egen sajt miaohrn.se om jag skulle ha något särskilt på hjärtat, och ni kan alltid följa mig på Instagram, där heter jag @kakmia.

Jag har iallafall drygt en vecka kvar att blogga, så passa på om det är något särskilt ni önskar att jag ska lägga upp innan slutet av månaden. Kanske något tidigare recept ni inte kan hitta? Eller någon bakningsrelaterad fråga? Hit me!

Nu på lördag 24 april ska jag vara på Alla älskar hembakat-mässan i Uppsala. Kom dit vet jag! Klockan 15.30 bakar jag chokladbollar på scen och signerar därefter min bok Chokladbollar. Förutom det kan du förstås shoppa bakprylar, inspireras, vara med i olika workshops och träffa andra bakprofiler.

 

Passar inte det finns det ett annat tillfälle att ses: 4-5 maj kommer jag att ha en kurs i min matstudio på Södermaln i Stockholm på temat ”Mina bästa tekniker och recept för att göra goda och vackra tårtor och bakelser”. Det kommer att bli ett riktigt roligt och lärorikt kurstillfälle, läs mer på min hemsida: https://miaohrn.wordpress.com/kurser/ 

Foto: Ulrika Pousette.

  1. Åh, vad tråkigt att du kommer att sluta här på 101 idéer. Jag har följt alla dina inlägg här ifrån Edinburgh och tyckt det har varit spännande att få ta del av din värld i Stockholm. Du har varit en inspirations källa. Tack! /Linda

  2. Oj, så synd!
    Jag har följt din blogg superlänge och det är faktiskt den enda blogg jag följer. Använt massor av recept och fikatips. För att inte tala om den eminent uppdaterade Sju sorters kakor, vilken bibel!

  3. Jag har en fråga, men är inte ute efter något exakt svar. Är verkligen bara nyfiken. När man håller på och utvecklar recept, provbakar, håller kurser osv, går det inte åt vansinniga mängder råvaror då? Och blir DYRT? Förhoppningsvis lönar det sig (det måste det ju göra till slut) men i början??

    1. Bra fråga! Jag tycker inte att råvarukostnaderna var så värst påtagliga för några år sedan, men det känns som att de har ökat på sistone. Kanske eftersom det gäller att dra på med iögonfallande ingredienser för att synas i flödet, när det förut gick ganska bra med mjöl, socker och smör (just smör har också plötsligt blivit mycket dyrare). Kanske är det dags för en motvåg med bakning på billiga ingredienser!

  4. Nej men så tråkigt!!! Då får jag börja följa dig på instagram istället. Alla fina recept du lagt upp här – tar de vägen någon annanstans eller försvinner de bara nu? Vilken skatt som går förlorad i så fall. Tack i alla fall för den här tiden! /Helena i Gbg

  5. Nej så tråkigt!!! Då får jag börja följa dig på IG istället. Alla fina recept du lagt upp här, kommer de flyttas någon annanstans eller försvinner de bara nu? Vilken skatt som går förlorad i så fall…. Tack för den här tiden! /Helena i Gbg

    1. Ju fler kommentarer, desto roligare : ) Jag har försökt få svar från 101 Idéer om vad som kommer att hända med de gamla inläggen, men inte fått något besked än. Men vi håller kontakten på instagram iallafall!

  6. Nej men så tråkigt! Hoppas att du skriver några blogginlägg på din egen sida i framtiden. Du har så bra ton och roligt språk och bra innehåll så det känns tråkigt att inte få ta del av det i framtiden.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Japanska bakverk

Jag är lätt besatt av körsbärsblommor och i Stockholm känns det ännu avlägset, men enligt prognoserna ska körsbärsträden börja blomma i Tokyo I MORGON! Jag har aldrig varit i Japan, men där finns det tydligen körsbärsblomprognoser som förutspår vilka datum blommorna slår ut i olika delar av landet.

Jag tog till ett billigare alternativ än att åka hela vägen till Japan och besökte istället ett nyöppnat japanskt café i Vasastan som heter Café Koya. De har en liten kyldisk med en handfull bakverk gjorda på plats: sakura cheesecake dekorerad med körsbärsblomblad, rulltårta med matcha* och svart sesam, jordgubbstårta, matcha crêpe cake, matcha raw cake och bäst av allt: Japanese cotton cheesecake. Det var lite av en uppenbarelse, en fräsch, saftig och syrlig cheesecake, men med helt fjäderlätt konsistens. Som ett moln! Eller en riktigt luftig, smakrik sockerkaka. Jag måste försöka baka en sådan själv. Ursäkta bilden med min röda hand, den gör inte kakan rättvisa.

Jag åt även deras matcha crêpe cake som är en vackert grön pannkakstårta med någon slags matchasmakande gräddkräm mellan lagren. Jättegod, även om jag inte riktigt uppskattade det tjocka lagret matchate på toppen.

Café Koya kändes hemtrevligt och mysigt och allt bakas på plats av de trevliga kvinnorna som jag gissar driver kaféet. De har även några japanska maträtter och roliga testorter som yuzu tea, bubble tea och matcha latte.

  • FOTNOT: MATCHATE

Matcha är ett finmalet grönt te som anses nyttigt, men själv tar jag allt sådant med en nypa salt. Man måste ju också ta i beaktande att det allt som oftast är hårt besprutat. Det dricks framförallt som en varm dryck, men kan också kallbryggas, och de senaste åren har det varit väldigt trendigt att använda i bakverk. Det är ganska dyrt (cirka 250 kronor för en liten burk) och finns att köpas i välsorterade tebutiker och affärer med asiatisk mat.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rawbollar

Efter de där otidsenliga bakverken förra veckan lovade jag ju er recept på rawbollar, och jag är inte den som inte håller mitt ord. Först kommer ett recept på rawbollar med pistaschmandlar ur min bok Chokladbollar, men förra veckan gjorde jag en lite annan variant som jag bakade ut som bars istället, med jordnötter ovanpå. Jordnötterna är rostade och därmed inte raw, men ni fattar grejen: inget raffinerat socker, inget gluten, inga mejeriprodukter.

RAWBOLLAR MED PISTASCHMANDLAR 

Smet
175 g (cirka 15 st) torkade, saftiga dadlar

200 g (drygt 3 dl) cashewnötter

3 msk vanlig kakao eller råkakao

3 ½ msk kokosolja eller rapsolja

2 krm salt

1 tsk vaniljpulver

Garnering
1 ½ dl (100 g) skalade pistaschnötter

1. Kärna ur dadlarna och mät upp alla ingredienser till smeten i en matberedare. Mixa till en ganska slät massa.
2. Hacka pistaschnötterna till garneringen.
3. Forma smeten till bollar och rulla dem i pistaschnötterna. Låt stelna i kylen och förvara kallt i upp till tre veckor.

Foto rawbollar: Ulrika Pousette Foto jordnötsbars: jag

JORDNÖTSBARS

Jag följde receptet ovan på rawbollar när jag gjorde jordnötsbars, men istället för vaniljpulver hällde jag i 2-3 matskedar starkt, avsvalnat kaffe. Jag klädde en limpform med plastfolie och tryckte ut smeten. Sedan strödde jag hackade jordnötter över, tryckte till lite och lät stelna i kylen några timmar innan jag skar upp till stänger. Volià, god och relativt nyttig energi!

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sportlovsenergi

Jag har sportlov för första gången på 20 år och det är inte dumt alls. Jag är liksom lite nykär i det här med snö. Jag hittade några recept jag har gjort för Allt om Mat på sportlovstema som jag tänkte bjussa på. Temat är energirika bars att ta med sig i pulkabacke, skidspår etc. Men nu när jag har lagt upp recepten inser jag att de är lite old school… eller helt enkelt, ähum… förlegade. Mina recept har nog åtminstone tio år på nacken och innehåller strösocker, sirap, kruskakli och annat otrendigt. Idag gör man ju den här sortens recept med kokosolja, dadlar och chiafrön. Men jag lovar att kompensera genom att lägga upp recept på raw bollar inom kort. Så länge får ni hålla till godo med de här godbitarna.

KOKOSBARS MED LINGON

Kolasmakande bars fyllda med syrliga lingon. Frysta lingon finns att köpa i de flesta affärer, och du behöver inte tina dem innan du använder dem i kakan.

Cirka 15 bars

75 g smör
3 dl riven kokos
3 dl havregryn
1 dl vispgrädde
1 ½ dl (210 g) ljus sirap
½ dl strösocker
175 g (cirka 2,5 dl) frysta lingon

  1. Smält smöret i en bunke i mikron eller en kastrull på spisen. Rör ner alla ingredienser utom lingonen.
  2. Klä en ugnsform, cirka 23 x 23 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut två tredjedelar av smeten i formen. Strö lingon över och därefter resten av smeten.
  3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 45-50 minuter, den ska bli ordentligt gyllenbrun. Låt svalna lite, lossa kakan ur formen och skär den i bitar. Kakan smular sig lite, men det är precis som det ska vara.

ENERGIBARS

Fyllda med knapriga nötter, torkad frukt och mörk choklad, ger de här underbart goda barsen energi att orka med många turer i pulkabacken, skidspåret eller på skridskobanan. Använd gärna saltade jordnötter, lite sälta i söta kakor brukar bara ge en god smakbrytning.

cirka 16 bars

150 g smör
½ dl strösocker
½ dl (70 g) ljus sirap
5 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 ägg
100 g (knappt 2 dl) jordnötter
100 g blandad, torkad frukt, gärna aprikoser, äppelringar och päron
100 g mörk choklad

  1. Klä en ugnsform, cirka 23 x 23 cm, med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en bunke i mikron eller en kastrull på spisen.
  3. Rör ner socker, sirap, havregryn, kruskakli och ägg i smöret.
  4. Hacka nötter, torkad frukt och choklad grovt och rör ner i smeten.
  5. Tryck ut smeten i formen, platta till den ordentligt och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.
  6. Låt kakan svalna några minuter och skär den sedan i bitar i formen, gärna med en degskrapa eller liknande. Låt svalna helt och lossa sedan bitarna ur formen.

Övre bilderna: Ulrika Pousette. Varm choklad-bilder: undertecknad.

    1. Haha, exakt! Men sötar man bara med agave eller dadlar kan man äta i princip hur mycket som helst.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Februarifint

Vi har för tillfället en väldigt sympatisk vinter i Stockholm: lagom mycket snö, ett par minusgrader och sol titt som tätt. Men ändå är det något med den här tiden på året som gör att man längtar så det värker i hjärtat efter våren och allt som är fint och ljust. Vi har dessutom varit hemma och sjuka hela veckan, och då är det extra viktigt med sådant som lyser upp. Några saker jag gläds åt nu är tulpaner, mimosa, vår nya kökssoffa, sticklingar, amplar och tavlor i gamla ramar. Jag tar dem en i sänder.

Tulpaner. Vad vore den här tiden på året utan tulpaner? För att inte tala om pärlhyacinter, vanliga hyacinter, anemoner, ranunkler, videkissar och blommande kvistar.

Sticklingar. Jag samlar på mig sticklingar som besatt i naivt hopp om att de ska gro. Jag hittade en rhododendronkvist på marken, räddade blad av peperomia som barnen haft sönder, jag knipsar av pelargonerna och vi har sått clementinfrön. Jag har inte så mycket hopp för någon av dessa, men är det något jag kan så är det murgröna. Det är hur lätt som helst att få liv i som stickling, och murgröna håller nästan på att ta över lägenheten. Dessutom verkar de klara sig ganska bra utan särskilt mycket ljus eller vatten, och ju mer man knipsar bort desto finare blir de. Extra trevligt som ampel tycker jag, som här på vår inglasade balkong. Jag önskar att vi hade fler krokar i taket så att vi kunde ha amplar hängandes överallt.

Något annat jag gläds åt på balkongen är det här lilla mimosaträdet. Jag cyklade på en hårt trafikerad gata i snöslaskstorm, men så såg jag ett gäng mimosaträd stå och lysa  på trottoaren utanför en blomsteraffär och var tvungen att tvärnita (skojar bara, jag är en otroligt försiktig cyklist, jag skulle aldrig våga tvärnita) och slå till på ett träd. Mimosa känns liksom som sinnebilden av vår vid medelhavet.

Jag har ju malt på om vårt nya kök för er tidigare, och jag ser ingen anledning att sluta än. Det som tidigare var ett hörn med kvardröjande flyttlådor har nu fått en – ta da – kökssoffa! Jag hittade den på Blocket och är helt kär! Det kan vara den vackraste möbel jag någonsin sett. Den har förvandlat köket från en plats där man främst står och tillreder mat till ett rum där man även kan sitta och trivas och där familj och vänner kan hålla en sällskap medan man fixar i köket. Sedan får vi se om det så småningom utvecklas med en matta eller bord och fler stolar också, men för tillfället är jag väldigt nöjd med soffan och att vi har fått upp ett par tavlor ovanför den. Jag gissar att soffan har runt hundra år på nacken, och jag gillar att man kan ana alla färger den tidigare har varit målad i: vitt, ljusblått, grågrönblått och kanske rött. Dessutom är det en bonus att den bidrar med extra förvaringsutrymme, något vi annars har lite ont om i köket.

Tavlorna är en annan fäbless jag har. Jag letar efter gamla tavelramar på loppisar och har hittat flera från 1940-talet. Extra snyggt är den gamla bruna kartongen i ramarna som ger en så fin färgbrytning mot det man ramar in. Ramarna i köket har fått bilder ur min bok Chokladbollar fotade av Ulrika Pousette. Det är ett bra tips för att få billig konst på väggarna: ramar från loppis och foton eller illustrationer utrivna ur böcker. Vid matbordet var jag mindre ekonomisk och beställde en affisch från Ulrika Ekbloms Etsy-shop. Ulrika Ekblom är en annan superproffsig fotograf jag jobbar med, och det blev väldigt fint tycker jag. Nackdelen med gamla ramar är dock att det är ganska tålamodsprövande att hålla på och pilla med fästen och knivskarpt glas.

    1. Ja, helt otroligt! Dessutom orkade jag inte åka och kolla på den innan utan bokade bara ett bud i blindo. Sådan tur att den passade så bra! Men jag har förstås gått bet på flera soffor som hunnit bli sålda innan och tittat på hundratals annonser på fula soffor.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En ny småkaka har sett dagens ljus!

Jag har uppfunnit en ny småkaka! Den är inte världsomvälvande olik andra småkakor då den innehåller smör, socker, vetemjöl och så vidare, men det är ändå något visst som gör att den skiljer sig lite. Jag har utgått från ett recept på smulpajdeg, och det gör att kakorna blir underbart knapriga och smöriga men ändå lite mjuksega. Jag hade också lite extra flingsalt i dem eftersom jag tycker om småkakor med lite sälta.

Jag gjorde en variant som jag bakade ut till snittar med hallonsylt och en som jag bakade ut till runda kakor. Båda blev väldigt goda. Här kommer receptet, du kan dubblera det om du vill ha fler kakor. Jag kallar dem mördrömmar eftersom de är lite som en blandning mellan mördegskakor och drömmar.

MÖRDRÖMMAR

Cirka 25 kakor

3/4 dl strösocker
2 dl (120 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1-2 krm flingsalt
100 g kylskåpskallt smör

  1. Kör ihop alla ingredienser till en deg i en matberedare, eller nyp ihop för hand. Välj den större mängden salt om du gillar lite sälta i bakverk och den mindre mängden om du föredrar det.
  2. Forma till små runda bollar som du plattar till på en bakplåtspappersklädd plåt. Vill du hellre göra snittar rullar du ut degen till smala rullar som du lägger på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till och gör en ränna längs mitten som du fyller med hallonsylt.
  3. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 6-7 minuter, men något längre för längderna. Skär upp längderna till snittar när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna.

 

 

  1. Vad smart du är! Kakgeni! Jag måste baka då jag älskar mördeg och mannen drömmar! Själv gillar jag inte drömmar så värst faktiskt, kakan alltså!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Alla hjärtan

Det börjar lacka mot alla hjärtans dag! Jag har gjort tre recept inför högtiden till pappersvarianten av 101 Idéer. Jag är lite osäker på om jag får lägga upp recepten här, men jag bjussar på en liten kik på fotona iallafall:

Hjärtformade scones med jordgubbar och cream cheese.

Chokladtårta med passionsfrukt och dekor av guldpulver.

Småkakor med nougat- eller hallonsyltfyllning.

Foto: Ulrika Pousette

Sedan får man inte glömma att alla hjärtans dag är ett kommersiellt påfund. Det finns inget som säger att man måste visa sin kärlek just denna dag på året, eller än värre – känna sig oälskad om man inte får ett fång röda rosor (gravt överskattad blomma för övrigt enligt mig).

PS. HERREGUD vad mycket annonser det är på den här sajten nuförtiden. Inte lätt för er att hänga med på vad som är blogg och vad som är reklam. Hoppas ni står ut och inte ger upp på mig ändå.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Prisregn

Idag släpptes nomineringarna till DNs pris Gulddraken i kategorin kafé! Jag har bara varit på de två förstnämnda kaféerna, och det gör mig nästan lite orolig för mig själv. Jag är annars en fikanörd av rang. Kanske genomgår jag någon slags personlighetsförändring, och inte till det bättre. Här är hur som helst listan:

Bageri Petrus, Swedenborgsgatan 4b

Alltid lika bra.

Fosch artisan pâtisserie, Löjtnantsgatan 8

Ett roligt och ambitiöst konditori på Östermalm med lite egensinnigt utbud. Här är de glada kakorna på bilden köpta.

Gast, Rådmansgatan 57

Hur kan jag ha missat detta! Gast är systerkafé till Kaffeverket och Kaffeverket Snickarbacken, två kaféer som har allt och som drivs av Jonas Findell som är en smärre legend i kafévärlden sedan han drev Cream på Karlbergsvägen i slutet av nittiotalet. Ett av de första ställen där man kunde köpa latte, jättemuffins och ciabatta.

Mahalo, Hornsgatan 61

Veganskt café som serverar allt möjligt färgglatt, gott och hälsosamt i vacker miljö.

Mr Cake, Rådmansgatan 12

Roy Fares och Mattias Ljungbergs nya kafé. Jag har fortfarande inte varit där, men det kan inte vara annat än generöst och utmärkt på alla sätt och vis.

I söndags anordnades Stella-galan för första gången. Det är ett nyinstiftat pris i nio kategorier som går till kvinnliga proffs inom mat- och dryckesbranschen. Jag hade otroligt trevligt på galan och påmindes om hur många sympatiska, kompetenta och roliga kvinnliga kompisar och kollegor jag har, och jag gillar att Stella-priset påminner oss om att lyfta fram, stötta och uppskatta varandra. De tre sötsaksrelaterade priserna delades ut till:

Maria Printz – årets Stella-bagare 2017

Maria driver Printz Bageri i Stallarholmen. Hon är kunnig, hantverksskicklig och generös med att dela med sig av sin kompetens.

Liv Sandberg – årets Stella-konditor 2017

Liv Sandberg driver Cake Art i Farsta där hon skapar egensinniga, vackra och avancerade tårtor.

Anna och Fanny Bergenström – årets Stella-media 2017

Anna och Fanny har skapat en lång rad kokböcker med inspirerande, lättförståeliga och goda recept. Man kan också berömma dem för den Jante-mässiga bedriften att inte framhäva sig själva på bekostnad av maten. Något som kan kännas positivt i en tid av kändiskokböcker, även om motsatsen kanske främst bör uppmuntras i sammanhanget. Alltså att vi kvinnor bör bli bättre på att framhäva oss själva och ta plats.

 

 

  1. Hej! Har just läst dina smarriga semmelrecept i Allt om Mat och är väldigt sugen på att pröva semmelbollarna. Men jag har en kardemummarelaterad fråga! När man ska mala kardemumman själv, måste man skala bort ”höljet” som kärnorna ligger i (fasligt pilligt!) eller mal man så att säga hela kardemummapodden?

    1. Vad kul att du ska göra semmelbollarna, Sara! Jag brukar använda helt vanliga kardemummakärnor som man köper i vanliga affärer, alltså sådana som inte har något hölje. Och så maler eller stöter jag dem. Men om man har kardemumma med höljde och allt får man nog tyvärr försöka pilla ut kärnorna. Tror jag. Sådan kardemumma brukar jag främst använda till att koka upp med grädde om man till exempel ska göra pannacotta, och sedan kan man sila bort allt bös. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Välgjorda semlor

De senaste åren har det som ni alla märkt varit en stor hysteri kring allt vad innovativa semlor heter. Jag själv är långt ifrån oskyldig, jag skrev redan 2006 en bok om semlor med recept på olika udda varianter, och jag har med jämna mellanrum gjort uppdrag för tidningar med tema semlor med variation, men nu börjar det faktiskt bli tjatigt.

Redan 4 januari ringde en journalist från TT och intervjuade mig om hur det kommer sig att konditorierna börjar med semlor allt tidigare på året. Han ville vinkla det till att konditorierna gjorde det för att öka förtjänsten, och så är säkert fallet, men det som också driver på tendensen är att media bevakar semlorna allt tidigare. Jag svarade att han och hans kollegor var en bidragande orsak eftersom de börjar rapportera om semlor så fort det råder lite nyhetstorka efter jul. Det leder till att konditorierna bakar semlor allt tidigare för att inte hamna på efterkälken. Han valde dock att inte citera mig på den punkten.

Samma sak med korvsemlor, wrapsemlor, pizzasemlor och nachosemlor. Det blir en hets att skapa galna semlor eftersom det är de som får uppmärksamhet på bekostnad av de konditorier som jobbar med att skapa riktigt välgjorda semlor med bra råvaror i rimlig tid innan fettisdagen. DN försökte till och med piska upp någon slags långsökt intrig om vem som hittade på nachosemlan först.

Jag vill därför istället tipsa om några konditorier som fokuserar på att göra riktigt bra klassiska semlor och lägger massor av tid och kärlek på att förädla dem.

  1. Lillebrors Bageri. Ett otroligt ambitiöst litet bageri i Vasastan som lägger mycket tid på att provbaka för att få fram de allra godaste bakverken, och semlorna är inget undantag. Förra årets semla var en av de godaste jag någonsin ätit, och årets lär inte vara sämre.
  2. Dessert och Choklad Stockholm. Jag vet att jag gnällde lite över hur storskaligt Dessert och Choklad har blivit i föregående inlägg, men semlor är jag övertygad om att de ännu gör med bravur. Även om jag inte har hunnit smaka någon i år. Fördelen med att de numera finns lite varstans är att man inte behöver ta sig särskilt till Lilla Essingen.
  3. Bageri Petrus. Bageri Petrus brukar mycket ståndaktigt baka semlor endast någon veckan innan och efter fettisdagen. Allt de bakar är otroligt välgjort och gjort på de finaste råvaror som kan uppbådas. Deras mandelmassa till semlorna brukar smaksättas med en gnutta bergamott, och även om jag älskar allt de gör är semlan trots allt inte en av mina personliga favoriter. Men jag vet att jag är i underläge med den åsikten, så jag tipsar om dem ändå.

Sedan finns det säkert massor av bra bagerier och konditorier utanför Stockholm som gör fantastiska semlor. Tipsa gärna!

  1. Här i Karlskrona utses faktiskt stans bästa semla varje år, och caféet som vinner får en liten virkad semla på en träplakett med guldbeslag:) Gulligt va? Ska bli roligt att se om Elsa’s vinner igen, isåfall blir det tredje året i rad. Men i Stockholm hade det nog behövts ett avsevärt mycket större pris. En guldbuckla! Eftersom konkurrensen måste vara mördande.

    PS. Semmelnachos är bara fel. Fel fel fel. Vad blir nästa steg i den nyskapande fikadjungeln? Prinsessburgare? Pommes frites-praliner? Mördegskorv??

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Brownietårta

Jag bakade en tårta till en avtackning på min mans jobb igår, och jag kan inte sluta tänka på den. Kanske för att jag inte fick smaka den själv. Komponenterna den är gjord av har jag förstås bakat och ätit många gånger, och det kan inte bli annat än ljuvligt tillsammans. VILL HA!!!

Botten är gjord av en saftig och underbart mäktig chokladbrownie och sedan dekorerade jag med vispad chokladpannacotta och skärvor av Daim. Jag har en fäbless för vispad pannacotta eftersom det är ett så enkelt och fail safe sätt att göra en fluffig kräm som passar både som dekor, fyllning till tårtor och bakverk och som en mousseliknande dessert. Den bör dock förberedas dagen innan, och den innehåller gelatin och funkar därmed tyvärr inte för veganer och vegetarianer. Det blev ganska mycket kvar av den vispade pannacottan, så eventuellt räcker den till att dekorera hela tårtan med om du vill det.

Det går åt en hel del choklad till tårtan, och jag måste bara passa på att beklaga mig hur svårt det är att köpa choklad i vanliga affärer. Jag vill att den är: 1. Fairtrade-märkt. 2. God. 3. Är anpassad till bakning och går att använda till ganacher och liknande utan att skära sig 4. Inte svindyr.

Jag tycker mycket av den mörka choklad som anses vara lite ”finare” är ganska bitter och obehaglig och den choklad som affären vill att man bakar med är billig smörja som smakar socker och tran. Om jag ska vara hård och dömande. Mycket av den choklad som är Fairtrade-märkt innehåller 70 procent kakao, och har inte en sammansättning som gör att den passar att använda till ganacher och liknande utan att skära sig. Att den innehåller så pass mycket kakao innebär också att den innehåller mycket kakaofett vilket gör att den lätt skär sig. Dessutom är jag inte överdrivet förtjust i så pass mörk choklad, utan tycker att det blir godare att baka med choklad som håller sig runt 60 procent kakao. Till kakan använde jag Garants Fairtrade-märkta 70-procentiga choklad på Hemköp. Den är gjord på Trinitario-bönor och var både god och prisvärd. Dock gissar jag att den lätt skär sig om man använder den till ganacher, men i kakan och den vispade pannacottan funkade det bra.

Hur som helst, nu till receptet!

BROWNIETÅRTA MED VISPAD CHOKLADPANNACOTTA OCH DAIM

Cirka 14 -16 bitar
Vispad chokladpannacotta
1 blad gelatin
75 g mörk choklad
2 ½ msk strösocker
3 dl vispgrädde

Brownie
250 g mörk choklad, gärna 60-70 % kakao
250 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 äggula
1 dl (60 g) vetemjöl
Drygt 1 dl (60 g) kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt

1 dubbel-Daim till dekor

  1. Vispad chokladpannacotta: Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.
  2. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en liten kastrull tillsammans med sockret och lite av vispgrädden. Låt smälta på medelvärme under omrörning. Tillsätt resten av vispgrädden när chokladen smält och låt koka upp. Dra kastrullen från plattan, skaka vattnet från gelatinbladen och vispa ner i kastrullen. Häll upp i en bunke och låt svalna lite. Täck med plastfolie direkt mot ytan så att det inte bildas något skinn och ställ in i kylen i minst 5 timmar, men gärna över natten.
  3. Brownie: Klä botten av en form med löstagbar kant (cirka 22 centimeter i diameter) med bakplåtspapper.
  4. Smält 200 gram av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Hacka resten av chokladen grovt.
  5. Vispa smöret och sockret mjukt och fluffigt med elvisp.
  6. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg. Rör ner den smälta chokladen i smeten.
  7. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen och släta ut den.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 40 minuter. Prova gärna med en sticka, smeten ska ha stannat och inte kännas rinnig, men kakan ska heller inte vara helt genomgräddad. Låt svalna helt och lossa sedan kakan från formen genom att skära med en kniv längs insidan av kanten.
  9. Vispa chokladpannacottan med elvisp på samma sätt som när man vispar grädde tills den blir lite fluffigare. Spritsa på tårtan och dekorera med skärvor av Daim. Servera tårtan i tunna skivor eftersom den är mäktig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nytt år – nya kaféer!

Här kommer en liten genomgång av nyöppnade kaféer!

Alldeles intill mitt jobb på Hornstulls strand har Café Bryggverket öppnat på nummer 13. Det är en liten trevlig historia som drivs av matkreatören Maria Paulsson. Maria sjunger sockerkakans lov och lyfter fram en sockerkaka varje vecka. Nästa vecka är det tigerkaka som gäller. Här finns utmärkt kaffe från Kersch och 2-3 enklare bakverk, men man kanske inte bör vallfärda långväga ifrån och förvänta sig ett digert utbud. I samma lokal finns hipsterkorrekt nog både ölbryggeri och barberare.

Jag har också hunnit med ett besök på H&Ms stora kafésatsning It’s Pleat på Drottninggatan 56, och jag kom dit mycket välvilligt inställd, men blev lite besviken över att alla luncher vara förpackade i lådor i en kyldisk och såg ganska vissna ut. Lokalen var fin och alla bakverk såg härliga ut. Deras leverantör är Dessert och Choklad Stockholm och hur mycket jag än gillar dem och deras bakverk börjar jag bli utless på att alla ambitiösa kaféer i Stockholm köper sina bakverk därifrån. Jag vurmar ju för små och unika kafér, men om alla har samma leverantör blir det ändå urbota tråkigt och likriktat.

Imorgon lördag öppnar något så roligt som Churro House på Tegnérgatan 18. De kallar sig Stockholms första churreria och kommer att erbjuda både klassiska churros, mini-churros som de kallar churritos och churrobites med söt fyllning. På bilden churros från ett kafé i Barcelona.

Jag är smått besatt av bakverket mumma som bakas på Grillska huset i Gamla stan, och därför gläds jag av nyheten att de har öppnat filialen Café Eugenia på Kungsträdgårdsgatan 12. Precis intill Kungsträdgården alltså, och som tidigare i regi av Stadsmissionen.

Ett par efterlängtade ställen som varit på gång en lång tid men ännu inte öppnat är Eatly på Biblioteksgatan (ryktas öppna i början av februari) och Café Pascal på Skånegatan (öppnar senast i början av mars).

Sedan hade jag för en gångs skull tänkt ägna lite mer tid åt nyöppnade kaféer i resten av landet istället för att vara så stockholmsfixerad, men nu måste jag rusa iväg och hämta på skolan och förskolan så jag får nöja mig med att snabbt nämna att det har öppnat ett ställe som heter Broder Jakobs på Klostergatan 9 i Lund, att Bagarberget snart öppnar på Hovsgatan 1 i Vadstena, att Johan och Nyström har öppnat filial på Avenyn i Göteborg och att Da matteo har öppnat på Drottninggatan 58 i Göteborg. Hej svejs och trevlig helg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Köksrenovering

Vi har som ni kanske minns fixat nytt kök i vår nya lägenhet under hösten och eftersom ni var så snälla och kom med massor av bra tips inför renoveringen tänkte jag visa upp lite hur det blev.

Jag är jättenöjd, vilket är oerhört skönt med tanke på hur mycket tid och pengar det tar i anspråk. Nu var det förvisso inte vi själva som monterade det, utan ett snickeri som heter Boberg & Praesto, men bara att göra alla val och inköp och passa alla leveranser tar ju en evighet.

Vi köpte stommar och vitvaror på Ikea och de hjälpte oss att rita köket. En jättebra tjänst tycker jag, men VARFÖR finns det ingen luft på Ikea? Efter ett par timmar och en miljon val är det helt omöjligt att tänka. Räkna med att det behövs minst 5-6 besök innan köket är färdigritat och beställt, jag hade lite naivt hoppats på att det skulle räcka med ett besök.

Luckorna beställde vi från Järfälla Kök för att kunna få köket precis som vi ville. Nog finns det luckor på Ikea också, men när man ändå ska gå till allt besvär med ett nytt kök var det egentligen inte så stor extra kostnad att lägga till riktigt fina luckor. Man kan få dem i precis vilken NCS-färg man vill och jag provmålade flera olika färger först för att få det helt rätt. Sedan blir man förstås galen eftersom färger ser helt olika ut i olika ljus och sammanhang, men jag blev väldigt nöjd till slut med den här mörkt mintigt gröna färgen med lite grått i.

Som jag har skrivit om tidigare målade vi också fläkten från Ikea. Det blev superfint tycker jag. Sedan är det en annan femma att den låter som ett öronbedövande tröskverk, och gör att man överhuvudtaget inte kan tänka medan man steker något, så om ni funderar på att göra samma sak så råder jag er att inte köpa Vindrum från Ikea.

Att välja beslag var pirrigt, det sätter på något sätt hela stilen i köket. Men jag blev väldigt nöjd med de här mässingsbeslagen vi valde till slut, och sedan lät vi mässingstemat återkomma i olika detaljer, bland annat den här ventilen.

Jag är lite av en Siemens-person när det gäller diskmaskin, men för att luckan från Järfälla Kök skulle passa på diskmaskinen råddes vi att köpa Ikeas egna. Jag är inte helt övertygad om att jag gillar hur den är disponerad än, men en helt fantastisk funktion är att den öppnar luckan själv när den är klar! Det är annars en av mina besattheter, att noja mig över om diskmaskinerna hemma och på jobbet är öppna eller om de är stängda och står och blir unkna och mögliga.

Några av tipsen ni kom med var att undvika klinkergolv, så det blev ett ekgolv från Berg & Berg inköpt på Fredells (ett stort byggvaruhus i Sickla) som jag är väldigt nöjd med. Ni tipsade också om att undvika sopskåp med utdragbar låda under diskhon, och jag är helt inne på samma linje, så det blev ett klassiskt skåp under med två dörrar. Jätteskönt. Men vi fick verkligen stå på oss på Ikea eftersom kökssäljaren var helt insnöad på utdragbart sopskåp. Observera att jag är en dubbla-diskhoar-person. Jag gillar inte att ha en enda stor ho utan tycker att det är skönt att kunna separera till exempel smutsig disk i ena hon och samtidigt kunna skölja frukt och grönsaker i den andra hon.

Det blev också en komposit-bänkskiva på Ikea (Oxsten heter den) vilket var helt i linje med era tips. Bra också att jag fick höra att vit emaljho  är svår att hålla ren, annars hade det kanske lutat åt det hållet. Tack för alla goda råd!

För att det skulle kännas lite öppnare valde vi bort att ha överskåp närmast fönstret och lät sätta upp öppna hyllplan istället. Inte så praktiskt, men det blev väldigt fint tycker jag. Jag ville ha hyllplan med lite patina, men letade i månader utan att hitta något som kändes rätt. När vi började få slut på tid köpte vi helt enkelt träplank på Fredells som de sågade till rätt längd. Det kostade bara någon hundralapp, och så köpte jag konsoller för 9 kronor styck. Snickaren tipsade om att betsa dem med Timberex valnöt och det blev riktigt bra. Sedan trälimmade de ihop dem och fräste in en ledlamplist vi köpt på Clas Ohlson. Det var lite av en nödlösning när det inte gick att installera lamporna från Järfälla kök, och blev inte helt optimalt, men får duga.

Den här hörnan är inte klar än… Först tänkte vi hade att matbord och en kökssoffa där, men eftersom vi redan har ett matbord med sjöutsikt i vardagsrummet känns det inte så troligt att vi kommer att sitta och äta i köket som har utsikt över en grå miljonprogramsbetongkoloss. Vi är sugna på att ha en gammal finsoffa och ett soffbord istället, men den skulle ju vara fin i ungefär en halvtimme med tanke på att vi har småbarn.

Kaklet är från Höganäs inköpt på Fredells och lamparmaturerna kommer från Watt och Weke med glödlampor från Ikea. Lampan som är tänkt att hänga över ett eventuellt matbord kommer från Mio och heter Cape Town.

På den här väggen mellan skafferiet och kylskåpet kanske man borde få upp lite tavlor eller en list för kokböcker och andra pryttlar en vacker dag. Men nu har vi hamnat i den där post-renoverings-apatin och gör inte många knop.

Sist men inte minst hoppas jag att jag inte inspirerar någon att renovera sitt kök i onödan. I Stockholm slängs nya, utmärkta kök ut i samma takt som vissa byter kalsonger, (en av våra tidigare grannar rev ut ett kök som var EN MÅNAD GAMMALT!!!) så bevara i den mån det går och tänk på vilken belastning det är på miljön, plånboken och psyket innan ni drar igång. I många fall räcker det med en liten ansiktslyftning, men just när det gäller vårt kök var det så slitet att det inte var någon idé att bevara.

  1. Vad fint köket blev Mia. Roligt att du fastnade för mina tips. Jag har tipsat om dörrar under diskbänken till flera personer som inte har en höjd på sådär 175 cm över havet.

  2. Men vad snyggt! Bra val och jag känner igen så många av dina erfarenheter med IKEA och särskilt det där med post-renovering-syndromet… Jag mobiliserar mig för att orka måla två väggar som inte är högre än jag själv. Borde inte vara så svårt, men luften går liksom ur en. Supersnyggt som sagt. Och jättekul att titta på dina bilder och framför allt dina tips. Ovärderligt!

  3. Allt blev jättefint tycker jag! Bra kämpat!! Men tänk att man måste (och vill, ännu galnare!) välja ut snygga saker till och med att täcka ventiler med. Det får mig osökt att minnas Henrik Schyffert och Fredrik Lindström i ”Ljust och fräscht” där de pratade om hur folk helst vill kunna lösa alla sina livsproblem genom att köpa nya dyra saker, till exempel en ny duschsil ”med attityd”:D Eller en hemskt obekväm designerstol.

    Synd att den nya köksfläkten väsnas så, det tycker man att IKEA borde ha testat någon gång..?

    1. Och vet du, nu såg jag att den där ventilen har blivit SMUTSIG! Det ingick inte i visionen om mitt drömkök – att jag skulle behöva städa det hela tiden! För att inte tala om de där öppna hyllplanen som säkert borde dammas. Men apropå fläkten, jag måste lägga in en rättelse… Nu har vi upptäckt att det faktiskt finns ett lite lugnare läge man kan köra den på. Ooops, hoppas jag inte helt har fläckat ner Ikeas rykte.

      1. Städa köksventiler är något som min mormor förmodligen gjorde minst en gång i veckan när hon var på topp (en sexbarnsmamma i 30-årsåldern^^) eftersom hon till exempel brukade damma stolsbenen (!) i finrummet och troget gnida in alla krukväxter med nåt medel som hette Bladglans!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Årsresumé

En fördel med att ha en blogg är att man kan mala på hur mycket man vill om sig själv och annat som intresserar en. Sedan är det inget som säger att någon vill läsa, men det är ju en annan femma. Så här års ska det göras årsbästalistor och tillbakablickar till förbannelse, och jag tänkte inte vara sämre, så här kommer en lång resumé av de jobbuppdrag jag har haft under året. Mest för min egen skull för att jag så snabbt glömmer knasiga, jobbiga eller roliga uppdrag jag har haft, plus att man som egenföretagare måste blicka tillbaka lite, slå sig för bröstet och tänka ”Det där gjorde jag bra, baske mig!”

Våren gick till stor del i rullandets tecken, jag gjorde Oreo-bollar till filmer och recept till påsk, jul och halloween för Mondelez (som äger bland annat Oreo, Marabou och Philadelphia) och jag rullade över 1000 små påskägg som smakprover till deras events inför påsk.

Jag jobbade även för fulla muggar med min chokladbollsbok som kom ut i början av hösten. Är det något i mitt yrke som jag numera känner stor självsäkerhet inför så är det just att rulla bollar.

Jag började jobba med KIT Mat och en av mina första filmer för dem tillsammans med filmaren Mikael Göransson var en gigantisk dammsugare som blev en braksuccé och har haft över 670 000 visningar. Vi fortsatte sedan med gigantisk Snickers, Twix, Ballerina, Polly, Dumle och normalstora tappningar av godis som Center, skumtomtar, Zoo, Djungelvrål och Kinderägg.

Jag höll en rolig semmelworkshop på Matlabbet och drog igång med mina guidade fikaturer i en ny stadsdel – Vasastan, och fick fika runt med massor av trevliga människor på bra kaféer.

Jag hann också med att göra lite recept på småkakor för tidningen Buffé och bygga chokladhus med en discolampa inuti till en reklamfilmsnutt för Marabou innan det blev dags för sommarlov.

Höstterminen började med lite ”ledigt” för att fixa och styla vår lägenhet inför försäljning. Sedan drog jag igång med fler uppdrag för KIT, en delfintårta till en reklamfilm och en jultårta för Allt om Mat. Därefter har säsongerna avlöst varandra i tät takt då jag har gjort semmelrecept- och påskrecept för Allt om Mat och Alla Hjärtansdags-recept för 101 Idéer. Ni får heller inte missa de här snygga chokladbollsfilmerna jag var med och gjorde för Köket.se.

Jag har fortsatt att jobba mycket med Mondelez, vilket är väldigt roligt. Jag har varit med och gjort två Marabou-receptfilmer inför påsk och en Philadelphia-film för dem. Det är bara korta receptfilmer på knappt 1 minut, men det tar ändå flera veckor i anspråk när allt i minsta detalj ska förankras i alla led. Jag har också gjort chokladhus till Ica-reklamen, varit med och utbildat personalen som bygger chokladhus under Tomteresan på Ica Maxi och byggt chokladhus tillsammans med Idol-idolerna.

Under december har jag hållit flera roliga julevent för företag – marsipanworkshop på försäkringsbolaget AIG, julgodiskurs för en ledningsgrupp på NCC och chokladhusworkshop för ett av teamen bakom Candy Crush Soda på King. Som jag skrev om nyss byggde jag också fastigheten på Skeppsbron 16 som pepparkakshus. Sedan har jag förstås under hela året drivit min matstudio Matlabbet i Hornstull med allt vad det innebär. Nu tycker jag minsann att jag förtjänar lite lov! Eller så mycket lov det nu blir när man har småbarn. Gott nytt år på er, och glöm inte att dunka er själva i ryggen för allt vad ni har åstadkommit! Även om det inte nödvändigtvis måste vara i samma uppskruvade stockholmska mediatempo som jag utsätter mig själv för.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Oreo-polkagrisbollar

Nu tror jag att det är dags för ytterligare ett snabbt och gott julgodisrecept! Jag har bakat Ore0-bollar till den här receptfilmen på uppdrag av Oreo/ Marabou/ Philadelphia. De blir riktigt goda! Jag gillar knappt polkagrisar, men i det här sammanhanget blir det oväntat gott.

OBS! Det kan vara lite knepigt att doppa i mjölkchoklad eftersom den blir ganska tjock när man smälter den. Vill du förenkla kan du använda mörk choklad som blir mer lättflytande när den smälts och därmed lättare att doppa i, särskilt choklad med uppåt 70-procent kakaohalt eftersom den innehåller mer kakaosmör.

OREO-POLKAGRISBOLLAR

1 dl polkagrisar
100 g Philadelphia
2 paket Oreos à 154 g

400 g mjölkchoklad till dekor

  1. Krossa polkagrisarna, gärna i matberedare, och spara undan en del kross till dekoration.
  2. Blanda resterande polkagrisar med färskost och oreokaksmulor.
  3. Rulla till bollar och ställ i frysen i 10 min.
  4. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Doppa bollarna i chokladen och lägg dem på en bricka klädd med bakplåtspapper. Dekorera med resterande polkagriskross. Kyl i 1 timme tills bollarna har stelnat. Förvara sedan i kylen. Bollarna är hållbara i minst en vecka.

Och med det passar jag på att önska en riktigt god jul! Hoppas ni får massor av godis och lugn och ro!

LOADING..

Pepparkakshustips

Jag hade ett så roligt uppdrag i veckan – att bygga ett pepparkakshus efter en byggnad som ligger på Skeppsbron 16 i Gamla Stan i Stockholm till en reklambyrå som sitter i huset.

Byggnaden är uppförd på 1750-talet och kallas Sutthoffska palatset. Det sägs vara Gamla Stans smalaste byggnad med en enbart 10 meter bred fasad, men eftersom jag skulle transportera huset till kunden vågade jag inte göra det fullt så högt och smalt eftersom jag var rädd att det skulle välta. I slutändan kändes det ändå ganska ostadigt, så vi fick vara två som höll det i taxin, och jag skrek lite i varje gupp. Jag hade ju lagt tre dagar på att bygga det och fått åtskilliga brännsår av den heta karamellen, så allt det hade kännts tråkigt att göra förgäves. Till slut fick chauffören köra med varningsblinkers eftersom bilarna bakom tutade för att han körde så sakta. Men huset kom fram in one piece till slut iallafall!

Huset har ett ärgat koppartak, så jag använde ljusgrön kristyr för att försöka efterlikna det.

 

Här kommer mina bästa tips när det gäller att bygga pepparkakshus:

  • Tänk på att det tar tid att bygga pepparkakshus, så försök inte stressa in husbygget mellan glöggfester och presentinköp. Dela gärna upp momenten genom att baka husdelarna den ena dagen och bygga ihop och pynta huset nästa dag. Och skäms inte om du vill göra det själv utan eventuella barn.
  • Använd gärna köpt pepparkaksdeg till husbak. Det är tidskrävande som det är ändå, och smaken är sällan huvudsaken.
  • Kavla ut degen på lätt mjölat underlag. Flytta över den utkavlade degen till en bakplåtspappersklädd plåt och skär ut pepparkakshuset direkt på plåten så slipper du flytta delarna därefter.
  • Gör gärna en öppning i husets bakre del om du vill kunna ställa in en liten led-lampa eller ljusslinga.
  • Gräddningstiden mellan små och stora delar skiljer sig mycket, så grädda små delar på en plåt och stora delar på en annan istället för att blanda dem. Passa ugnen noga.
  • Om husdelarna har ändrat form under gräddningen kan du försiktigt skära till dem direkt när de kommer ut ur ugnen, medan de fortfarande är lite varma. Har du ett laserrivjärn (Microplane eller liknande) är det utmärkt att använda till att jämna till delarna när de har hårdnat.
  • Det är lättare att dekorera husets fasad med kristyr innan du fogar ihop det, då kan du spritsa delarna när de ligger plant istället för står upp lodrät. Taket och liknande går bra att dekorera efter att du byggt ihop huset.
  • Smält sockret för att foga ihop huset på hög värme i en stekpanna. När sockret smält och blivit gyllenbrunt sänker du temperaturen till lägsta nivå, men låter stekpannan stå kvar på spisen medan du arbetar så att det inte stelnar. Akta tassarna, det är varmt så in i bänken! Använd gärna en redig gjutjärnspanna istället för din nyaste teflonpanna eftersom det blir väldigt varmt och teflon inte riktigt tål det.
  • Förvara pepparkakshuset på en torr plats. Fukt kan göra att det sjunker ihop.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Snabba pepparkaksbollar

Nu blir det reklam! Skamlös reklam för min bok Chokladbollar. För jag tycker förstås att ni ska köpa den i julklapp, både till er själva och till alla ni känner. Pronto. Den finns här på Adlibris (160 kronor) och här på Bokus (160 kronor) och i de flesta fysiska bokaffärer. Dock inte på Åhléns eller Ica eller sådana ställen, men ni får gärna tjata lite så kanske de tar in den.

Ni ska få ett juligt recept på pepparkaksbollar som smakprov, (foto: Ulrika Pousette) men först får ni ta er igenom den här fina recensionen av boken från Bibliotekstjänst:

”Konditorn och receptskaparen Mia Öhrn har skrivit flera bästsäljande kokböcker om bland annat kladdkakor och franska bakverk. Tillsammans med meriterade matfotografen Ulrika Pousette har Öhrn skapat ytterligare en kokbokspärla för alla bakningssugna. Efter en kort introduktion till hur man lyckas med den perfekta chokladbollen följer 35 föredömligt korta och pedagogiska recept. Här finns allt från klassiska chokladbollar till nya spännande sorter som semmelbollar, chokladbollar med bacon och nyttigare varianter som passionsfruktsbollar. Varje recept inleds med smarta tips och underhållande anekdoter från receptframtagandet. Boken avslutas med ett kort avsnitt om chokladbollens historia och det skånska fenomenet Bulle med bulle. Pousettes sagolika bilder passar fantastiskt fint ihop med den känsla som förmedlas i Öhrns texter och gör detta till en bok man gärna bläddrar länge i. Chokladbollar är den perfekta bakningsboken för barn och vuxna som snabbt vill trolla fram god fika i form av såväl traditionella som mer nyskapande chokladbollar.” Publiceras i BTJ-häftet nr 2, 2018, lektör Linda Ljungskog.

PEPPARKAKSBOLLAR

Alla vet att pepparkaksdeg är godare än de färdigbakade kakorna, så här får du njuta av degen ohämmat.
Rosta gärna mandlarna som bollarna ska rullas i i mitten av ugnen i 200 grader i 5-10 minuter tills de börjar dofta gott och få lite färg. Det gör bollarna ännu godare! Pepparkakskryddor säljs som en färdig blandning i kryddhyllan i de flesta mataffärer, men hittar du inte det kan du använda motsvarande mängd malen ingefära, kanel, kardemumma och nejlika.

Cirka 15-20 bollar

Smet
100 g rumsvarmt smör
2 msk brun farin eller strösocker
2 msk ljus sirap
2-3 tsk malda pepparkakskryddor
2 msk kaffe eller mjölk
1 dl (60 g) vetemjöl
1 ½ dl havregryn

Garnering
150 g (2 ½ dl) lättrostade, hackade sötmandlar

  1. Mät upp alla ingredienser i en matberedare eller bunke och arbeta ihop till en tjock smet. Börja med 2 teskedar pepparkakskryddor och smaka sedan av och tillsätt lite mer om du vill ha kraftigare smak.
  2. Forma smeten till bollar och rulla dem i hackade mandlar. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt. Bollarna är hållbara i 2-3 veckor.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Julgodis

Hörrni, det kanske är dags att ta och jula loss ordentligt nu inför första advent! Här får ni mina favoritrecept på mjölkchokladtryfflar, minkyssar, wienernougat och knäckklubbor.

MJÖLKCHOKLADTRYFFLAR MED HASSELNÖTTER

De här tryfflarna tröttnar jag aldrig på! Med ett mjukt och krämigt inre och ett knaprigt hölje är de som skapta för alla mjölkchokladälskare. Mät och väg ingredienserna till tryffeln noggrant för att få rätt konsistens.

Cirka 25 st
Tryffel
250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
25 g rumsvarmt smör

Dekor
200 g mjölkchoklad
125 g (2 dl) hasselnötter

  1. Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar.
  2. Mät upp vispgrädde, honung och smör i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt smälta ihop på spisens lägsta temperatur. Rör då och då och dra kastrullen från värmen när tryffelsmeten blivit jämn och blank.
  3. Låt tryffeln svalna lite och sedan stelna i kylskåp i minst 4 timmar. Du kan även ställa in tryffelsmeten i frysen för att göra den hårdare och lättare att hantera.
  4. Häll ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller tills de börja bli gyllenbruna och dofta gott. Passa noga så att de inte bränns och rör om då och då. Låt svalna och gnugga bort de lösa skalbitarna. Hacka nötterna.
  5. Rulla kulor av tryffeln. Torka gärna händerna med hushållspapper mellan varje kula så går det lättare. Låt tryffelkulorna stå i frysen i drygt 20 minuter tills de känns tillräckligt hårda för att doppa.
  6. Smält chokladen till doppningen och doppa kulorna först i chokladen och därefter i nöthacket. Låt stelna och förvara sedan i kylen.

MINTKYSSAR
Äntligen en lättbakad variant av mintkyssar! Men tänk på att de blir ganska spröda och kanske inte lämpar sig för att trycka ner i en godispåse.

Cirka 50 st

5 dl (300 g) florsocker
50 g kylskåpskallt smör
1 msk vispgrädde
Några droppar pepparmintarom
Cirka 50 g mörk choklad

  1. Mät upp florsocker, smör, vispgrädde och pepparmintarom i en matberedare. Kör ihop till en smidig deg. Om degen känns smulig kan du arbeta ihop den med händerna istället, eller tillsätta någon extra droppe vispgrädde.
  2. Rulla degen till små kulor och platta ut dem till rundlar. Lägg godisarna på en bricka klädd med bakplåtspapper och låt torka i rumstemperatur över natten.
  3. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Spritsa eller klicka en droppe på varje godis. Låt stelna i kylen. Förvara i kylen. Godisarna är hållbara i minst tre veckor.

WIENERNOUGAT
Försvinnande goda små munsbitar.

Cirka 20 st

100 g mandelspån
150 g mörk choklad
150 g nougat
1 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk

  1. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna. Passa noga så att de inte bränns.
  2. Klä en form som mäter cirka 16 x 20 cm med plastfolie.
  3. Bryt chokladen och nougaten i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt vispgrädde och mjölk och värm försiktigt på svag värme tills allt smälter ihop till en jämn och blank massa.
  4. Dra kastrullen från plattan och rör ner mandelspånen. Häll smeten i formen och låt svalna lite. Ställ sedan formen i kylen och låt stelna i minst 2 timmar.
  5. Skär godiset i bitar. Det är hållbart i kylen i upp till fyra veckor.

KNÄCKKLUBBOR

Knäck gjuten i små pappersstrutar blir nästan löjligt fint. Till pinnar kan du använda klubbpinnar, papperssugrör eller cocktailpinnar som på bilden.

Cirka 15 klubbor

2 dl vispgrädde
2 dl (280 g) ljus sirap
2 dl strösocker
0,75 dl (50 g) hackad mandel

  1. Vik små strutar av bakplåtspapper och fäst ändarna med en häftklammer. Placera strutarna i smala glas.
  2. Koka upp vispgrädde, sirap och socker i en ganska stor, tjockbottnad kastrull. Sänk till medelvärme när smeten har kokat upp, och låt sjuda tills knäcken har nått 122°C eller håller för starkt kulprov. Rör om i smeten då och då.
  3. Dra kastrullen från plattan och rör ner den hackade mandeln.
  4. Klicka upp knäcken i strutarna. Låt svalna lite och tryck sedan ner en klubbpinne. Låt svalna helt och förvara sedan i kylskåp.

Foto samtliga recept the one and only Ulrika Pousette! Jag tycker så mycket om den här bilden som Ulrika har fotat av mig, Nils och Olle till Allt om Mat förra året. Nu ser det sällan så idylliskt ut när vi bakar på riktigt, men man kan alltid försöka upprätthålla den fasaden i sociala medier : )

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chokladhus

Det är mycket chokladhus den här veckan. Till julen 2014 var jag med och skapade det första chokladhuset för Marabou, och sedan dess har det exploderat. Till förra julen byggde jag även ett chokladslott och ett chokladhöghus, och den här veckan syns de på affischer över hela stan, bland annat i rulltrapporna i tunnelbanan. Så roligt tycker jag! Annars är att åka tunnelbana inte något jag är så värst road av, men igår var det en riktig höjdare.

Det som är allra mest fascinerande är att jag till viss del livnär mig på att bygga chokladhus. DRÖMMEN alltså! Även om jag förstås även får magsår av det eftersom husen måste vara helt perfekta. Ska de synas på storbildsskärmar får det inte finnas ett fingeravtryck eller en kristyrlinje som är ful.

Det här huset med discolampa i visas i någon sekund innan Idol. Idol har 1 miljon tittare, så pressen var stor när jag i våras byggde huset i en studio medan ett filmteam på SJUTTON personer stod och väntade på mig. Plus ganska nervöst och trixigt att försöka få in discolampan i huset, och när det väl hade filmats färdigt hade lampan smält ner stora delar av baksidan av huset.

I förrgår höll jag en chokladhusbyggarkurs med idolerna också. Skoj! Chris, Hanna och Gabriel var entusiastiska byggare. Jemima var mest livrädd, men lättad och glad när det var över. Alla var rörande överens om att jag har ett väldigt svårt jobb.

Roligt att få bygga det här huset till den legendariska Ica-reklamen också!

När jag ändå är inne på bakverk jag har gjort till reklamfilmer passar jag på att klämma in den här rosa delfintårtan som visas två sekunder i Smarteyes reklam. Tänk att Izabella Scorupco äter min tårta!!! Flankerad av Dolph Lundgren.

Hur som helst, tillbaka till chokladhusen. Slottet jag har gjort är mest tänkt som en fantasi och inspiration, tanken är inte direkt att någon ska bygga det. Mig tog det ett par veckor att få ihop det och det går åt ungefär 40 stycken 200 grams-chokladkakor, plus mörk choklad, vit choklad, Aladdin, Noblesse, hjärtan, Daim och Non Stop.

Höghuset är mer realistiskt att kunna bygga, även om det också är ganska avancerat och det går åt 14 chokladkakor. På marabouchokladhus.se finns instruktionsfilmer och recept.

Det mindre huset är inte så värst svårt att bygga, men det tar ändå ett par timmar och det gäller att man blir kompis med chokladen och mikron för att veta hur mycket man ska värma chokladen för att kunna skära i den. Men går den sönder är det oftast lätt att foga ihop den igen med lite smält choklad, och smälter den för mycket kan man låta den stelna i kylen. Har man långt till affären kan det vara bra att ha några extra kakor som back up. För att foga ihop husdelarna använder man smält choklad, och ett hett tips är att smälta den i god tid och låta den svalna och tjockna ordentligt så stelnar den snabbare när man fogar ihop huset.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jultårta med pepparkakshus

Jag fick ett så roligt uppdrag av Allt om Mat i höstas: att baka en tårta till omslaget till deras julspecial. Jag har länge velat göra en jultårta med pepparkakshus runt om som dekor, och nu fick jag tillfälle! Då får man både tårta och pepparkakshus i ett, bingo! Sedan är tårtan förstås ganska pillig och tidskrävande att göra, men mycket kan man förbereda i god tid.

Själva tårtan består av bottnar av mjuk pepparkaka med fyllning av lingonsylt och dulce de leche. Runt om tårtan bredde jag brynt smör-frosting. Som jag skrev om för några veckor sedan gjorde jag sockerfrostade lingon till dekor, och det blev så fint tycker jag. Dock får jag nog inte lämna ut receptet än, vill man ha det får man helt enkelt springa och köpa papperstidningen om man inte redan är prenumerant.

  1. Som prenumerant på Allt om mat är det roligt att se det du gör för tidningen. Jag blev inspirerad att göra din tårta. Vi har stort familjepepparkaksbak på lördag, vem vet, det kanske blir pepparkaksdelar till en jultårta då också.

  2. Hej! Så glad att jag hittade ditt inlägg! Jag bakade den tårtan 4 gg i julas och gav bort, den blev otroligt populär. Är nu utomlands i två månader och glömde att ta med mig receptet. Hade varit så roligt att få baka den här och bjuda mina vänner på. Finns det någon möjlighet att få receptet mailat av dig hade jag varit otroligt tacksam!

    Med vänliga hälsningar Therese von Rosen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chokladbollstårta

Nu ska ni få recept på jordens snabbaste och smartaste tårta, men först måste ni plåga er genom en lång anekdot.

2017-04-27_1660

Ni kanske minns att jag är besatt av blommande körsbärsträd, och i våras när vi fotade till min nya bok Chokladbollar ville jag så gärna ha med en chokladbollstårta dekorerad med körsbärsblommor i boken. Jag spanade på alla körsbärsträd i hela stan för att hålla koll på blomningen, och eftersom det var en så kall vår fick vi skjuta på plåtningen. När det väl var dags hade jag fortfarande inte hittat det perfekta körsbärsträdet att knycka några blommor från, men samma morgon drog jag mig till minnes ett körsbärsträd en bit från mitt jobb. Jag cyklade dit och smög mig fram till trädet som stod alldeles intill ett bostadshus. Det var en så solig och fin morgon och jag slogs av vilken vacker plats det var alldeles intill vattnet. Hur som helst, jag knyckte med mig några blommor, skyndade mig därifrån och så plåtade vi hela dagen. När jag kom hem berättade min man som är beroende av Hemnet att lägenheten ALLDELES INTILL KÖRSBÄRSTRÄDET VAR TILL SALU! På söndagen gick vi till visning och jag kände att baske mig, här ska vi bo. Efter flera veckor av budgivningar hit och dit var den till slut vår, och nu äntligen efter stambyte och totalrenovering så flyttar vi in IDAG!

Så, tack för att ni tog er igenom hela den utläggningen, nu ska ni få receptet som är hämtat ur min bok Chokladbollar. Bilderna är plåtade av fotograf Ulrika Pousette.

2017-04-27_1666

CHOKLADBOLLSTÅRTA
Så barnsligt roligt, gott och enkelt med chokladbollstårta! Bottnarna behöver inte gräddas eller fyllas, det är bara att blanda ihop alla ingredienser, trycka ut i en form och låta stelna i kylen. Perfekt om du vill förbereda i god tid innan ett kalas. Vill du förenkla ytterligare kan du bara rulla kanten i pärlsocker eller kokos, men nog råder jag dig att göra den underbart fluffiga, blanka chokladglasyren. Norpa gärna lite av smeten och rulla till chokladbollar att dekorera tårtan med.

12-14 bitar

Tårtbotten
11 dl havregryn
1 dl kokosflingor
3 ½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 ¾ dl kakao
knappt 2 dl starkt, avsvalnat kaffe
400 g rumsvarmt smör
Eventuellt 1-2 krm salt

Chokladglasyr
75 g mörk choklad
drygt 100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl (135 g) florsocker
2 krm salt
¾ dl kakao
½ dl starkt, avsvalnat kaffe

Chokladbollar och färska, ätliga blommor till dekor

1. Tårtbotten: Mät upp havregrynen i en stor bunke. Tillsätt kokosflingor, strösocker, vaniljsocker, kakao, kaffe, smör och eventuellt lite salt och arbeta ihop till en tjock smet.
2. Klä en rund form som mäter cirka 20 centimeter i diameter med plastfolie. Tryck ut smeten i formen och låt stelna i minst 2 timmar i kylen.
3. Chokladglasyr: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Låt svalna lite.
4. Vispa det mjuka smöret och florsockret fluffigt med elvisp. Tillsätt den smälta chokladen och vispa tills det blir jämnt. Tillsätt resten av ingredienserna och och vispa ihop till en jämn och glansig glasyr.
5. Lossa kakan ur formen och ta bort plastfolien. Bred glasyren på kakans topp och kanter. Dekorera med chokladbollar och blommor. Servera i tunna bitar. Kakan är hållbar i kylen i cirka 2 veckor.

Tips!
Vill du göra tårtan ännu mer smakrik kan du bryna smöret till smeten.

Chokladbollar omslag

  1. Älskar onödigt långa anekdoter! Och jätteroligt att din Hemnetberoende man hittade lägenheten. Men min primära feeling efter detta läsandet är: Kan man ÄTA körsbärsblommor??

    1. Ursäkta långsamt svar! Japp, man kan göra det! Men det smakar inte mycket eller särskilt gott… Lite bittert. I Japan har jag för mig att det är vanligt med syltade/salta körsbärsblommor, och jag har köpt ett bakverk med inlagda körsbärsblad i en japansk butik i Stockholm, men det var INTE i min smak. Sedan gissar jag att det är som med mycket annat (saffran tex) att det är giftigt i stora mängder.

  2. Vilken härlig tårta! En sån kanske jag får önska mig till födelsedagsfika nästa år. Och jag misstänker att Nils som brukar fira sin födelsedag samtidigt som mig inte misstycker heller! 😍

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lakritsknäck med flingsalt

Vad tycker ni, är det okej om jag börjar lite försiktigt med julrecept? Det är ju ett bra tag kvar, men eftersom jag har jobbat med julen hela året så känns det som att det borde vara dags ALREADY!

IMG_6392

Jag gillar inte alls lakrits, men ibland får jag ändå sådana uppdrag, och den här knäcken är ändå bland det godaste lakritsgodiset jag har ätit. Ni måste testa! Och gillar ni verkligen inte lakrits är det bara att utesluta den och smaksätta med något annat.

IMG_7115

Jag har förresten sent om sider köpt en sådan här fiffig tratt att fylla knäck med. Den är SÅ bra! Billig var den också. Fattar inte att jag alltid ska vara så trög när det gäller att skaffa oumbärliga prylar. Jag köpte min här, eller var det kanske här, men vill bara tillägga att jag inte är en sådan där slug bloggare som tjänar pengar när jag tipsar om prylar. Jag gör det bara för mitt eget höga nöjes skull.

Här kommer receptet!

Cirka 50 små knäck

2 dl vispgrädde
2 dl (280 g) ljus sirap
2 dl strösocker
1-2 tsk lakritspulver

Flingsalt till dekor

  1. Koka upp vispgrädde, sirap, socker och lakritspulver i en ganska stor, tjockbottnad kastrull. Sänk till medelvärme när smeten har kokat upp, och låt sjuda tills knäcken har nått 122°C eller håller för starkt kulprov. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.
  2. Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Strö över lite flingsalt. Förvara sedan i kylskåp.
  1. Klart att det inte är för tidigt!! Försöker själv behärska mina amarylliscravings. Barnen håller på att planera julgodiset och det ser ut som att det kommer att bli en hel del att göra på den fronten! Och visar jag detta recept för maken så blir det en sak till på julgodislistan.

  2. Nu slår det mig att det kanske vore en trevlig idé att göra lite olika sorters knäck och t.ex ta med sig till jobbet. Hmmm… Annars brukar jag falla tillbaka på grundreceptet för biscotti som gåbortpresent. Väldigt trevligt även där att smaksätta med lite vad som helst:)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rosa choklad och andra trevliga nyheter

Här kommer lite smått och gott. En blandning av goda nyheter i bakverksvärlden!

Ruby chocolate

I början av hösten slog chokladtillverkaren Callebaut på stora trumman för att introducera en helt ny chokladsort: rosa choklad! De kallar den för den fjärde chokladsorten bredvid mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad och den tillverkas av en variant av kakaobönan som kallas Ruby och ger rosa choklad med en lite bärig smak helt utan färgämnen eller smaktillsatser. Jag har inte testat själv, men tycker att det låter roligt och spännande, samtidigt som jag vill påminna om hur det för några år sedan uppdagades att mycket av den choklad Callebaut säljer tillverkades under slavliknande förhållanden. Nu verkar dock både Callebaut och flera andra chokladtillverkare ta krafttag för att göra chokladmarknaden mer human, men försök se till att den choklad du köper är märkt med Cocoa Life eller Fairtrade.

Sedan har jag snappat upp lite kafényheter också. I Uppsala har landslagskonditorn Frida Leijon slagit upp portarna till sitt eget ställe Leijon Stenugnsbageri och Konditori på Årstagatan 25. Kan inte vara annat än bra. Här i Stockholm har konditorn Daniel Roos och gänget bakom K-märkt öppnat en ny filial i anslutning till Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. De kallar det Bok- och Matcafé och här kan man både äta frukost, lunch och fika eller köpa med sig tårtor och bakverk, allt med stjärnkonditorns unika prägel.

Soyokaze är en superambitiös omakase-sushibar på Frejgatan 3 i Vasastan i Stockholm. Förra helgen och nu på söndag 29 oktober klockan 12-19 ordnar de pop up-kaféet Soyokafé med japanska bakverk av konditorn Ai Ventura. Förra helgen tog alla bakverk slut efter två timmar och det var kö långt ut på gatan, så se till att komma i tid!

Själv hinner jag inte ut och fika i helgen, vi flyttar om två veckor och vår nya lägenhet är under full totalrenovering. All tid går åt till att jobba, packa, samordna hantverkare och försöka köpa rätt kakel, krokar, kontakter, hyllor, beslag, ventiler och en miljard andra saker som ska stämma. Men nu äntligen, äntligen börjar asbestdammet lägga sig och saker och ting komma på plats. Här är en liten del av köket, det känns som att det kommer att bli så fint!

FullSizeRender

Trevlig helg!

 

    1. Ja, mycket tack vare dina råd! Jag har ju en fäbless för vita emaljhoar, så om det inte hade varit för din varning kanske vi hade trillat dit. Och vi fick stå på oss ordentligt på Ikea för att få ha helt vanliga skåpsluckor under diskhon, istället för en sådan där jobbig utdragbar historia för soporna.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..