Snabba pepparkaksbollar

Nu blir det reklam! Skamlös reklam för min bok Chokladbollar. För jag tycker förstås att ni ska köpa den i julklapp, både till er själva och till alla ni känner. Pronto. Den finns här på Adlibris (160 kronor) och här på Bokus (160 kronor) och i de flesta fysiska bokaffärer. Dock inte på Åhléns eller Ica eller sådana ställen, men ni får gärna tjata lite så kanske de tar in den.

Ni ska få ett juligt recept på pepparkaksbollar som smakprov, (foto: Ulrika Pousette) men först får ni ta er igenom den här fina recensionen av boken från Bibliotekstjänst:

”Konditorn och receptskaparen Mia Öhrn har skrivit flera bästsäljande kokböcker om bland annat kladdkakor och franska bakverk. Tillsammans med meriterade matfotografen Ulrika Pousette har Öhrn skapat ytterligare en kokbokspärla för alla bakningssugna. Efter en kort introduktion till hur man lyckas med den perfekta chokladbollen följer 35 föredömligt korta och pedagogiska recept. Här finns allt från klassiska chokladbollar till nya spännande sorter som semmelbollar, chokladbollar med bacon och nyttigare varianter som passionsfruktsbollar. Varje recept inleds med smarta tips och underhållande anekdoter från receptframtagandet. Boken avslutas med ett kort avsnitt om chokladbollens historia och det skånska fenomenet Bulle med bulle. Pousettes sagolika bilder passar fantastiskt fint ihop med den känsla som förmedlas i Öhrns texter och gör detta till en bok man gärna bläddrar länge i. Chokladbollar är den perfekta bakningsboken för barn och vuxna som snabbt vill trolla fram god fika i form av såväl traditionella som mer nyskapande chokladbollar.” Publiceras i BTJ-häftet nr 2, 2018, lektör Linda Ljungskog.

PEPPARKAKSBOLLAR

Alla vet att pepparkaksdeg är godare än de färdigbakade kakorna, så här får du njuta av degen ohämmat.
Rosta gärna mandlarna som bollarna ska rullas i i mitten av ugnen i 200 grader i 5-10 minuter tills de börjar dofta gott och få lite färg. Det gör bollarna ännu godare! Pepparkakskryddor säljs som en färdig blandning i kryddhyllan i de flesta mataffärer, men hittar du inte det kan du använda motsvarande mängd malen ingefära, kanel, kardemumma och nejlika.

Cirka 15-20 bollar

Smet
100 g rumsvarmt smör
2 msk brun farin eller strösocker
2 msk ljus sirap
2-3 tsk malda pepparkakskryddor
2 msk kaffe eller mjölk
1 dl (60 g) vetemjöl
1 ½ dl havregryn

Garnering
150 g (2 ½ dl) lättrostade, hackade sötmandlar

  1. Mät upp alla ingredienser i en matberedare eller bunke och arbeta ihop till en tjock smet. Börja med 2 teskedar pepparkakskryddor och smaka sedan av och tillsätt lite mer om du vill ha kraftigare smak.
  2. Forma smeten till bollar och rulla dem i hackade mandlar. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt. Bollarna är hållbara i 2-3 veckor.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..