Måtten håller måttet måttligt

26 april, 2017 Skriv en kommentar
Okategoriserade

Ni kanske minns att jag skrev för några veckor sedan om min misstanke att många liter- och decilitermått inte stämmer, och ni var flera som bekräftade min misstanke och hade upptäckt samma sak. Nu har jag undersökt det hela grundligt och kommit fram till att en del mått stämmer, andra inte.

vikter

Jag började med att gå till en välsorterad och ambitiös butik för köksutrustning. När jag frågade om de hade några riktigt tillförlitliga mått sa de först att alla deras mått var korrekta. När jag ifrågasatte det var de så hjälpsamma att vi tillsammans plockade ihop 5-6 olika mått för att kontrollera dem, och det visade sig att alla mätte helt olika. Butiksbiträdet vägde inte vattnet, men hon utgick ifrån ett decilitermått som hon hällde 1 deciliter i varje mått med, och det skiljde sig stort från mått till mått. Några visade på långt under 1 deciliter och andra på en bra bit över 1 deciliter. Inget stämde överrens med det mått hon utgick ifrån. Hon gjorde dock själv mätandet i ett annat rum, så jag kan inte gå i god för hur noggrann hon var.

Jag ville gå till botten med det hela och behövde då veta om min egen våg stämmer. Jag vägde de klassiska och mycket pålitliga kronmärkta vikterna här ovan, och kom fram till att min våg väger helt rätt på grammet. Skönt! Ibland diffar den 1 gram plus eller minus beroende på VAR på vågen vikten placeras, men det kan jag leva med.

Jag utgick från 15-gradigt vatten som jag hällde i måtten med stor noggrannhet. 1 deciliter 4-gradigt vatten ska väga 100 gram, och varmt vatten eller fryst vatten väger egentligen liiiiite mindre, men jag tror att det är en knappt märkbar skillnad.

Nu tycker jag faktiskt att de flesta mått stämde bättre än jag förväntade mig. Lite av ett antiklimax. Men samtigt väldigt bra.

Här kommer de bästa måtten!

FullSizeRender (8)

FullSizeRender (9)

Och det sämsta.

FullSizeRender (10)

Dock är jag osäker på inköpsställena när de gäller de flesta av måtten, men kanske lyckas ni känna igen era egna mått på någon av bilderna. Jag laddar helt enkelt upp foton av mina anteckningar här om ni vill förkovra er ytterligare, men jag hinner tyvärr inte göra någon snyggare sammanfattning.

FullSizeRender (4)

FullSizeRender (7)

FullSizeRender (6)

FullSizeRender (5)

Tack till Blåmes för ordvitsen i rubriken!