Cookie dough-bollar

13 oktober, 2017 Skriv en kommentar
Choklad

Om ni bor i Stockholm och inte har planerat helgen än tycker jag att ni ska bege er till Bak- och Chokladfestivalen! Helst under morgondagen, för då kommer jag att stå där och signera min nya bok Chokladbollar. Ja, den har kommit nu ryktas det! Men den är så rykande färsk att jag inte har sett den själv än. Jag kommer att stå i Mitt Söta Skafferi-montern (B03:66) imorgon lördag klockan 13 – 13.45 och prata om chokladbollar, och förutom mig hittar du där alla möjliga roliga och nördiga bakningsprylar och råvaror. Så kom, bara kom!

Chokladbollar omslag

Misströsta inte även om ni inte har möjlighet att komma till mässan. Boken kan ni köpa i alla möjliga bokaffärer eller till exempel på Adlibris eller Bokus. Och här bjuder jag på ett recept på en av mina favoriter ur boken: Cookie dough-bollar!

2017-03-23_1531

COOKIE DOUGH-BOLLAR
Cookie dough-bollar, det kan knappt bli mer dekadent goffigt! Att få fast nötterna och chokladen bollarna rullas i kan vara lite kämpigt, men försök att liksom klämma fast det. Eller rulla istället bollarna i kokosflingor för att göra det lite lättare.

Cirka 25 bollar
Smet
50 g (knappt 1 dl) salta, rostade jordnötter
100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
¾ dl brun farin
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk eller kaffe
1 dl (60 g) vetemjöl
1 ½ dl havregryn

Garnering
1 dl (65 g) salta, rostade jordnötter
1 dl (70 g) mörk choklad, gärna ploppar

1. Hacka nötter och choklad till smeten ganska grovt, antingen för hand eller i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en tjock smet, antingen för hand eller i matberedare.
2. Hacka nötterna till garneringen. Hacka även chokladen om du inte använder små ploppar. Blanda choklad och nötter i en vid skål.
3. Forma smeten till bollar och rulla dem i nöt- och chokladblandningen. Låt stelna i kylen. Bollarna är hållbara i cirka 2 veckor i kylen.

Alla bilder i boken är fotade av Ulrika Pousette.