Pimpa t-shirten

Nu är värmen här! Av med tjocka jackor. Dax att jaga vinterns blekhet på flykten. Dags att piffa till sig med något nytt!

Ungefär nu, börjar många av oss rota i garderober och lådor efter något att ta på oss. Känns det gammalt, slitet o trist? Samtidigt som plånboken är mager? Idag bjuder jag på tips du hur du kan sätta lite ny stil på dina gamla kläder – eller helt enkelt inhandla några enkla och inte särskilt märkvärdiga t-tröjor och sedan göra dem lite mer… tja,  märkvärdiga 🙂

Tshirt 6

Spetsdukar från loppis kan göra underverk åt en enkel t-shirt. Den kan bli gullig eller till och med lite vågad. Själv tycker jag att många tröjor är väl häftigt urringade över bysten – då kan en bit spetsduk fäst framför eller innanför urringningen snabbt lösa problemet.

Tshirt ill 1

Om tröjan är lite av det mer kroppsnära slaget, så kan det vara bra att ha tröjan på, för att placera ut spetsdukens placering. Ett pappersark mellan kropp och tröja kan förhindra att den levande provdockan blir stucken av knappnålarna. Nåla på plats och ta försiktigt av tröjan. Tråckla sedan fast duken. Sy på maskin med tät sicksacksöm. Sömmen kommer att sjunka in i virkningen och knappt synas. Klipp varligt bort tyget bakom spetsen. Ta-da!

Tshirt 2

En basic tröja kan bli lite festligt frillig med en rufsig urringning. Den här varianten görs av t-shirttyg. Köp någon rea-tröja som du gillar färgen på eller använd något som redan finns hemma i lådan. Tshirt 2 ill

Klipp en hel mängd runda tygbitar av tshirttyget. De kan vara olika storlekar. Var noga med att klippa en jämn kant på cirkeln (alltså inte hackigt o fransigt), så är det mindre noga om de blir perfekt runda. Vik ihop dem till en kvartscirkel och sy fast själva hörnet på den ihopvikta cirkeln mot tröjan. När tyget sedan viks upp blir den som en liten volangformad blomma. Blomman kan formas till och fästas med ytterligare något stygn så att den ligger uppvikt så som du vill ha den.

Tshirt 5

Tröjans ärmar kan man också snitsa till. Det här är enkelt gjort på mindre än en halvtimme.

 

Tshirt 5 ill

Klipp upp ärmen från halsringningen och ända ner till fållen på ärmen. Sicksacka kanten och vik in den. Tråckla så att den invikta kanten hålls på plats och sy sedan fast den med en raksöm. Det kan vara svårt att få till en perfekt avslutning i vecket. Dölj det genom att sy en fin knapp ovanpå. Knytband kan vara färdiga band – men du kan också göra knytband av tyg från avlagd t-shirt. Jersyetyg håller sig rätt bra i form och utmed kanter även när tyget bara är klippt och inte kantat – men jag viker dubbelt och syr ihop som en lång tub och vänder sedan ut och in.

Klipp ca 10 x 20 cm, vik ihop med rätsidorna ihop, sy utmed ena kortsidan och långsidan. Vänd ut och in. Sy fast ett knytband var sida om öppningen, alldeles intill halsringningen-

Tshirt 3

Om man får fatt i en tröja som egentligen är lite för rymligt stor, har man mer spelrum och kan ändra mer på tröjans stil. Med andra ord, kan man fynda lite enkla t-shirts på herravdelningen och sedan snitsa till dem.

Tshirt 3 ill

Klipp till som illustrationen visar. Sicksacka alla kanter och vik sedan ner de sicksackade kanterna som en fåll – men mot plaggets rätsida !!! Tråckla så det ligger på plats ordentligt. Lägg sedan en smal uddspets ovanpå fållkanten och sy fast med raksöm längs hela fållen. Då får du en snygg kant där sicksacken blir helt dold bakom spetskantningen.

För lite mer feminin utformning, kan man sy fast en bit smockresår på ryggen i höjd med midjan. En stump resår på ca 12 cm som sträcks ut maximalt och sys fast med raksöm drar sedan ihop tröjan med en fin rynkning i ryggen. Man kan bära tröjan som en öppen jacka över ett linne – eller sy två knytband av det överblivna/bortklippta tyget, så att tröjan kan knytas ihop mitt fram.

Tshirt 4

En rymlig, långärmad t-tröja (kanske också från herravdelningen) kan bli en fantastiskt fin liten romantisk kofta. På rekordtid!

 

ill TSHIRT_C

Lite fin uddspets kommer till nytta här, liksom lång snodd. Börja med att klipp upp tröjan med ett långsmalt V mitt fram. Sicksacka kanterna. Sy fast uddspetsen längs tröjans hela nedre fåll. Vik sedan en ca 2,5-3 bred fåll längs med de klippta kanterna mitt fram på tröjan, mot tröjans avigsida. Fållen ska bli kanal åt snodden. Tråckla den på plats. Trä snodden igenom kanalen, så att snoddens ena ände sys fast samtidigt med att den övre öppningen i kanalen sys igen. Sy raksöm utmed kanalens/fållens hela längd.

Som extra piff fick den här koftan en spets runt ärmarnas nedre kant, gjor med två likadana spetsdukar. Klipper man ett runt hål i mitten av en virkad duk, kan man repa upp virkningen i dukens mitt, så stort att det passar precis till ärmens omkres. Fäst spetsduekn för hand. Eller piffa ärmen med hjälp av samma sorts uddspets som använts till koftans nedre kant.

Med lite kreativitet kan man unna sig nya vårkläder även om budgeten är tajt 🙂

Anna

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..