En av mina favoriter

Ibland gör man saker som man gillar lite extra. Så silverfreak jag är, så tillhör ändå mina halsband av vanliga gamla tumstockar favoriterna. Knåpa några du också – de blir smycken som inte undgår uppmärksamhet och dessutom är de uppskattade presenter.

tumstock 1

Ni vet hur det är… tumstockar har en märklig förmåga att gå av. Himla tur, för då får man material till halsband. Sprillans nya tumstockar är klarlackade. Klarlacken slipas bort med vanligt medelgrovt slippapper. Det är enklast att göra medan tumstocken ännu är i ett någorlunda helt stycke. Samtidigt putsar du lite extra på här och var så att streck och siffror delvis suddas ut.

Med en kraftig sidavbitare knipsas tumstocken i 4 cm långa bitar. Slipa kortändar och hörn mjuka (enklast om slippappret sitter fastlimmat på en bräda). Borra hål, 1 1/2–2 mm i var ände.

En härligt åldrad, brunaktig nyans får träet genom att man gnider det med brun möbelvax (nyansen ”mörk ek” finns i färgaffärer och på Indiska) på en tygtrasa. Eftertorka med torr trasa. Låt torka ordentligt.

Tumstock 2

Mellanledet av en pärla görs genom att man trär en pärla på en bit metalltråd, ca 7 cm lång. Forma en liten, sluten tvinnad ögla på var sida om pärlan.

Hur du gör pärlan på tråd och hur man öppnar och stänger en ringögla rätt hittar du här: Enkla grunder

Länka ihop träbitarna och mellandelarna av en pärla med stängd ögla i var ände med hjälp av ringöglor.  Om du hoppar över ringöglan och fäster mellandelens tråd direkt genom hålet i tumstocken, blir halsbandet mer stelt och inte lika skönt ”rassligt”.  Ju fler ”kopplingar” desto bättre ledat blir halsbandet och därför mer rörligt.

Absolut finaste halsbandet!

anna2

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..