Sy en rund kudde

Rätt vad det är när man är ute och surfar på nätet stöter man på saker man själv har gjort och helt glömt bort. De här kuddarna är ett sådant exempel. Jag hade själv helt glömt bort hur jag gjorde för att sy dem.

Men nu ska här produceras runda kuddar igen! Det passar ju bra in i den lite bohemiska stilen jag tycker så mycket om.

För att sy dessa kuddar behöver du:

Symaskin
Knappnålar
Sax
Måttband
Strykjärn och strykbräda
Penna
Rund mall (typ en tallrik eller liknande)
Björntråd och vanlig tråd

Jag använde mig av ett tunt bomullstyg till den här kudden men det går att använda precis vilket tyg som helst. Försök att hålla dig till samma material i tygerna eftersom de annars kan krympa olika mycket när du tvättar kudden första gången.

1. Börja med att klippa ut 2 remsor på 20cm vardera i hela tygets bredd (de flesta tyger har en bredd på 140-150cm…)

2. Rita ut två cirklar efter mallen du har valt på tyget samt två cirklar på fodertyget (jag valde ett lite grövre bomullstyg eftersom det håller formen bättre).

3. Här ser ni fyra cirklar och två remsor…

4. Nåla ihop fodertyget med tyget i cirkeln. Du får då två cirklar totalt.

5. Sy längs med kanten på pressarfoten runt om cirkeln, klipp hack in till sömmen och pressa ner tyget (stryk) så du får en slät rund kant. På bilden ser du dels där jag har klippt hacken och dels där jag har pressat ner bitarna så kanten blir slät…

6. Sicksacka kanterna på remsorna. Tråckla (sy en söm med maxlängd) en söm med björntråd i övertråden på symaskinen längs med ena kanten på båda remsorna. Knyt ihop över och undertråd på den ena änden och rynka (dra ihop) tyget genom att ta tag i björntråden och dra tills tyget är jämt rynkat och ungefär lika långt som cirkelns omkrets. (Gärna en aning längre…) Sy ihop ändarna på de båda remsorna så de bildar en cirkel med hål i mitten.

7. Nåla fast en cirkel på varje remsa. Börja med att nåla motsatta sidor mot varandra och sedan jämt runt om för att få cirkeln centrerad…

8. Sy nära kanten på cirkeln runt om.

9. Nåla ihop de båda delarna räta mot räta. Var noga med att cirklarna hamnar mot varandra… Sy ihop de båda delarna men spara en öppning på ca 10cm.

10. Vänd kudden rät genom hålet och stoppa den med vadd. Sy sedan igen det lilla hålet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..