När allt går överstyr

I år har det spårat ur innan jag ens har hunnit börja!

Med en sambo som stöttar mitt odlande fullt ut och som inte har vett att sätta stopp (utan rent av uppmuntrar mig till dessa galenskaper!), kommer vi få leva i en djungel av växter hela våren!

Hittills har olika varanter av aubergine, tomater, paprika, kronärtskocka, gyllenbär, basilika och tagetes kommit i jorden. För att veta vad jag odlar var klipper jag sönder förpackningar till havremjölktetrorna och skriver på. Billigt och bra. 😉

Som om det inte var nog att den där mannen gladeligen köper fröer när jag ber honom, han har till och med drivit igenom ett köp av en riktigt smidig grej hit hem!

7

Förra helgen investerade vi nämligen i en växtbelysning i form av en hylla med LED-lampor ovanför varje hyllplan. Den här hyllan är suverän att använda även på vintern eftersom vi kan odla kryddor, sallad, ruccola, spenat och annat snabbväxande grönt i den. Tänka sig! Nu kommer vi vara självförsörjande på sånt och slippa handla sallad i butiken. Rent ekonomiskt räknade vi ut att lampornas livslängd borde uppgå till ca 5-6 år då vi främst kommer använda den under vinterhalvåret. Vi har en timer inställd på 13 timmars belysning/dag. Med andra ord borde hyllan betala tillbaka sig på sikt om vi kan använda den både till att driva upp plantor såväl som till att odla grönt under vintern.

8

Ett annat sätt att slippa ifrån en stor klimatpåverkan och spara på mat-ekonomin en gnutta är att odla tomater som går att lagra under vintern. Vi använder mycket salladsgrönsaker på våra smörgåsar eftersom vi inte äter kött eller ost.

Borta är behovet av att köpa dyra tomater som transporterats långt eller odlats i uppvärmda växthus. Dessa tomater går under namnet piennolotomater och hängs helt enkelt upp inomhus under vintern och avnjuts eftersom de mognar. Det är blir första året jag testar att odla dessa så förväntningarna är enorma. Jag kommer odla sorterna Ponderosa och Pomodoro. Fröerna till dessa kom i jorden idag. Även det på tok för tidigt men till helgen ska jag och gubben gräva ur bänkarna i växthuset och få fart på varmbänkarna. När plantorna tittar upp kommer de få flytta ut dit. Kanske slipper vi sitta i en djungel när vi ska se tv på kvällarna ändå… allt beror på om varmbänken tar sig som det är tänkt. 😉

Trevlig helg!

LOADING..